De schildklier

Ken jij de schildklier? Het is een fantastische klier in je hals die hormonen aanmaakt en zo een rol speelt bij je metabolisme en thermoregulatie. Alle cellen kunnen reageren op schildklierhormoon. Dat schildklierhormoon is opgebouwd uit verschillende stoffen. Laten we even een kijkje nemen.

17 juni 2024

Schildklierhormoon

Het brein maakt een hormoon (TSH) dat de schildklier stimuleert om schildklierhormoon te maken. Het eerste hormoon dat de schildklier maakt (T4) is een inactief hormoon dat nog omgezet moet worden in de actieve vorm (T3). T3 is het gaspedaal. Het zegt: “geef maar energie uit”, “doe maar aan verbranding”, “zorg maar dat persoon x warm heeft en zijn temperatuur kan regelen”, “zorg goed voor de huid, haar en nagels”. Je wilt dus zeker voldoende schildklierhormoon maken.

Het gas- of rempedaal

Soms zet je schildklier het inactieve hormoon T4 om in een ander hormoon, niet T3 maar rT3 (reversed T3). RT3 lijkt heel hard op T3 maar is toch anders. Het is geen gaspedaal, maar een rempedaal. 

RT3 zegt “geef niet te veel energie uit”, “rem die verbranding”, “geef maar niet te veel energie uit om die temperatuur te regelen”, “er is geen energie om de huid, haar en nagels goed te ondersteunen”. RT3 wordt bijvoorbeeld aangemaakt op het moment dat het immuunsysteem actief moet zijn. Dan moet alle energie naar het immuunsysteem en niet naar je huid, je haar of je nagels. 

De non-stop omzetting naar rT3 in plaats van T3 kan natuurlijk wel problemen geven. 

Voor de omzetting van T4 naar T3 spelen het mineraal selenium en het orgaan de lever een rol.

De schildklier en zwangerschap

De schildklier is ontzettend belangrijk tijdens de zwangerschap

Groei van de baby

Tijdens een zwangerschap draait een schildklier wel tot zo’n 3 x sneller. Het moet energie voorzien voor de baby. De schildklier speelt een belangrijke rol in de hersenontwikkeling van de baby. 

De gynaecoloog gaat dan ook meestal het schildklierhormoon prikken. Als dit te laag staat bij de moeder, krijgt zij dit vaak bij tijdens de zwangerschap. Zo krijgt de baby zeker wat die nodig heeft om een normale groei te hebben.

Soms hoor je vrouwen die na een zwangerschap plots problemen ervaren met de schildklier. Het orgaan heeft alles gegeven voor de baby en kan erna eindelijk aangeven “het is te veel geweest.”

Mooi toch hoe een moederlichaam alles doet om de baby zo goed mogelijk te laten groeien!

 

Stress en de schildklier

Er zijn drie hormonale assen die naast elkaar kunnen werken maar ook een soort hiërarchie hebben. De eerste as is de HPA-as, de stress-as. De tweede as is e HPT-as, de schildklier-as. De derde as is de HPG-as, de gonaden/geslachts-as. We zien dat de bijnieren (HPA) dominant kunnen zijn boven de schildklier. 

“Langdurige stress kan een invloed hebben op de schildklier.”

Als je veel stress hebt, waarom zou je dan energie naar je huid, haar en nagels moeten sturen? De bijnieren geven signalen aan de schildklier.

De zee

Ik ben een heel grote fan van voeding uit de zee. Vis, schaal- en schelpdieren, zeewier en algen vormen belangrijke voeding voor de mens. Ook de schildklier houdt van voeding uit de zee. Schildklierhormoon heeft nodig: tyrosine, jodium, zink, koper, ijzer, zink, selenium. 

kPNI acties

Lineaire acties

Wat kan er misgaan?

Steeds vaker hoor je over schildklierproblemen. Zo kan een schildklier te snel (hyperthyreoÏdie) of te traag (hypothyreoïdie) werken. Er kunnen ook antilichamen gevormd worden tegen de schildklier (Hashimoto of Graves). Dat kan natuurlijk heel wat gevolgen hebben aangezien de schildklier een hormoon produceert dat voor heel wat processen toestemming geeft.

“De schildklier is een ongelooflijk belangrijke klier in jouw lichaam.”

De arts kan jouw schildklierwaarden bepalen. Vervolgens kan gezocht worden of afwijkende waarden te maken hebben met een tekort in bepaalde mineralen of eerder een gevolg van het stress- of immuunsysteem zijn. Bespreek mogelijke schildklierproblemen altijd met je arts!

Dit moet je onthouden

Shopping Basket