Peulvruchten

Binnen de groep van peulvruchten horen onder andere kikkererwten, linzen, bonen, maar ook pindanoten (pea-nuts) thuis. Ik ben geen voorstander van peulvruchten binnen een gezond voedingspatroon. Ik leg in dit blogartikel graag uit waarom.

1 juli 2024

Peulvruchten

Peulvruchten zijn een diverse groep planten uit de familie Fabaceae (ook wel Leguminosae genoemd) die bekend staan om hun eetbare zaden die in peulen groeien. Voorbeelden van peulvruchten zijn bonen (bijv. zwarte bonen, sojabonen, kidneybonen), linzen (rood, groen, geel, bruin), kikkererwten (deze gebruiken we vaak in hummus), erwten en pinda’s. Deze laatste beschouwen we vaak als noten, maar eigenlijk zijn het peulvruchten: pea-nuts.

Eiwit- en vezelrijk

Voorstanders van peulvruchten gebruiken vaak volgende argumenten in hun pleidooi:

Peulvruchten zijn vezelrijk. Ze bevorderen zo de darmperistaltiek en hoeveelheid stoelgang (argument 1).

Peulvruchten zijn eiwitrijk. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen van ons lichaam (argument 2).

Peulvruchten vormen zo een prima vegetarisch alternatief (argument 3).

Het eerste argument kan ik bevestigen. De grote hoeveelheid vezels kan inderdaad wat beweging in de darmen geven. Jammer genoeg kan dit ook winderigheid met zich meebrengen.

Het tweede en derde argument kan ik weerleggen. Laat ons daarvoor even kijken hoe de vertering van peulvruchten verloopt.

Hoe verteren wij peulvruchten?

Aangezien peulvruchten eiwitrijk zijn, moeten we die eiwitten in onze maag (met voldoende maagzuur) en in de darmen (met proteasen) verteren. 

Exocriene pancreaswerking

Stel dat je voldoende maagzuur hebt, dan loopt de eerste verteringsstap van de peulvruchten al min of meer goed.

Vervolgens komt de voedselbrij in de darmen. De pancreas (alvleesklier) is het orgaan dat spijsverteringsenzymes toe moet voegen aan de darmen om de voeding te verteren. Peulvruchten blokkeren echter de exocriene pancreaswerking waardoor de peulvruchten kunnen ‘overleven’ in onze darmen. Dit betekent natuurlijk dat we ze daardoor niet goed kunnen afbreken en de eiwitten dus niet goed kunnen gebruiken als bouwstof. Daarnaast kunnen slecht afgebroken eiwitten zorgen voor rottingsprocessen in de darmen. Herken je het al? De ruikende winderigheid na het eten van een linzen dahl of het eten van een boterham met een dikke laag hummus?

Antinutriënten

In peulvruchten (en ook in granen) zitten er ook heel wat antinutriënten. Dat zijn stoffen die de opname van nutriënten (vooral mineralen zoals zink, ijzer, jodium, magnesium, calcium, …) blokkeren. Eet jij een aperitief met verse oesters (een bom aan zink) én tegelijkertijd broodstengels met hummus? Dan neem je de zink uit de oesters amper tot helemaal niet op. 

“Peulvruchten blokkeren de opname van nutriënten.”

Heel wat mensen maken gezonde voedingskeuzes, maar blokkeren met hun peulvruchten de opname van deze gezonde voeding (en nutriënten).

Voor- en nadelen op een rijtje

Peulvruchten zijn dus niet mijn favoriete voedingsgroep. Toch kun je ze op zo’n manier bereiden dat ze beter verteerbaar zijn. Denk aan het weken, kiemen, … van peulvruchten. Dat is echter nogal wat werk waardoor weinig mensen dit doen.

Peulvruchten zijn goed want

Let op met peulvruchten want

Welke vegetarische keuzes kun je dan wel maken?

Misschien kies jij voor een eerder vegetarische voeding en ben je nu de kluts kwijt. Want, welke vegetarische keuzes kun je dan maken? Denk eens aan hempfu (tofu op basis van hennepzaad). Kies dagelijks voor een handje noten, pitten, zaden. Eet voldoende eieren. Varieer met je groenten. Eet alle kleuren van de regenboog.

“Kies bij een vegetarische maaltijd voor gezonde alternatieven.”

Ik ga niemand aanzetten tot een volledig vegetarisch voedingspatroon, omwille van de noden en behoeftes van ons lichaam. Daarnaast vind ik het binnen een vegetarisch voeidngspatroon wel belangrijk om gezonde keuzes te maken. Hopelijk kun je met enkele tips aan de slag!

Dit moet je onthouden

Shopping Basket