Waarom roken meer dan 'gewoon' dodelijk is

Dat roken dodelijk is, dat weten we allemaal. Toch zijn er nog altijd heel wat mensen die chronisch roken. Blijkbaar is ‘gewoon’ dodelijk niet voldoende informatie om écht te kunnen stoppen. Weet jij wat roken allemaal doet met jouw lijf? ‘t is ongelooflijk wat sigaretten allemaal teweeg kunnen brengen. Read & learn.

8 juli 2024

Een berg aan toxines

Nicotine is een stof die in sigaretten voorkomt. Toch bevatten sigaretten veel meer dan enkel en alleen maar nicotine. Denk aan zware metalen zoals cadmium.

>4000 chemicaliën

Wie rookt, krijgt heel wat chemicaliën zijn lijf binnen. Nicotine werkt anti-inflammatoir. Het gaat dus ontstekingen tegen. Super, denk je waarschijnlijk? Alle andere toxines uit sigaretten zijn echter pro-inflammatoir. En dat zijn er heel wat! De toxines gaan stapelen, samen klitten en worden pro-inflammatoir. Het immuunsysteem moet bij een roker dus heel actief worden. 

Stop je plots met roken? Misschien merk je meer ontstekingsgerelateerde klachten. Doordat de nicotine wegvalt, is het anti-inflammatoire effect weg. Dan pas voel je wat een berg aan toxines je lijf is binnen gekomen. De oplossing is niet om terug te roken. De oplossing zit in het ontgiften van al die toxines. 

De beste tip die ik kan geven? Ga naar de sauna en zorg dat je goed kunt zweten om veel toxines te elimineren.

Roken doet je brein ontsteken

Wanneer je rookt, activeer je cellen in je brein om in een ontstekingsmodus te gaan. De sigaretten zorgen voor veel oxidatieve stress en dat zorgt dat je brein in de aanval moet. Onderzoek toont zelfs een verhoging van een marker voor Alzheimer in de cerebrospinale vloeistof van rokers. 

Je brein komt niet meer tot rust

Misschien rook jij om rust te vinden? Nicotine is inderdaad een stof die de acetylcholinereceptor activeert. Acetylcholine is een neuromodulator die rustgevend kan werken.

Je zou dus denken: nicotine brengt je tot rust. Schijn bedriegt, want chronisch roken zorgt voor een omgekeerd effect.

De acetylcholinereceptor wordt resistent. Dit betekent dat je steeds minder in een rustmodus kunt komen. Je vindt geen innerlijke rust meer.

Mogelijks ga je vervolgens ook meer alcohol drinken en/of meer suiker eten. Je lichaam schreeuwt om rust en je zoekt het verder extern. Die externe factoren zorgen kortdurend voor ‘valse rust’, maar eigenlijk op lange termijn nog meer voor stress en uitputting. Een vicieuze cirkel dus.

Roken en je gewicht

Heel wat mensen hebben schrik om te stoppen met roken, “want ik ga in gewicht bijkomen”. Toch zorgt roken op zich al voor een verhoogde kans op het metabool syndroom en overgewicht. Roken zorgt voor een hogere insulineproductie. Insuline is niet alleen het hormoon dat de bloedsuikerspiegel mee reguleert, het zorgt ook voor vetopslag. 

“Roken is nefast voor je gewicht.”

De toxines uit sigaretten belasten de lever, het fantastische detoxorgaan. Als de lever overbevraagd is, gaat die toxines opslaan. En hoe doet die dat? In de vorm van vet! Chronisch roken kan dus voor steeds meer vetopslag zorgen.

Voordelen van roken

Lees je als roker dit blogartikel en ben je tot hier geraakt? Proficiat! Er is toch iets wat je triggert om te stoppen. Mogelijks heb je allerlei ‘maars’ voor me klaar. Zo zeggen rokers vaak:

Volgens rokers:

Debunked:

Ben je er klaar mee?

Ben je er klaar mee, met roken? Stoppen met roken werkt voor iedereen anders. De één heeft een rookstopcoach nodig, de ander leest het boek ‘How to stop smoking’ van Alan Carr, misschien wil je met pleisters werken, misschien wil je een weekje de natuur in?

“Je gaat niet ‘gewoon’ dood van roken, je leeft ook met extra ballast en onnodige schade.”

Als je brein begrijpt dat je niet ‘gewoon’ doodgaat door te roken, maar dat je leven ook gewoon minder gezond, vitaal en energiek wordt, kun je veranderen. Als we iets begrijpen, is verandering gemakkelijker. Lees dit artikel meermaals. Je gaat niet gewoon dood, het leven op zich is gewoon ook rokerig, mistig. Waar kies jij vanaf nu voor?

Dit moet je onthouden

Shopping Basket