Emoties zorgen voor beweging

Heel vaak zijn we bang van emoties. We gaan ze uit de weg. We proberen ze te onderdrukken met suiker, alcohol, onze smartphone, andere mensen. Emoties zijn er nochtans om ons in beweging te zetten en te zorgen voor verandering. Ze zijn als golven waarop we kunnen surfen.

15 juli 2024

Emovere

Het woord “emotie” is afgeleid van het Latijnse woord “emovere,” dat “bewegen” of “uitdrijven” betekent. Het bestaat uit twee delen: “e-” (uit) en “movere” (bewegen).

Tijd voor verandering

In de context van emoties verwijst “emovere” naar het idee dat emoties mensen in beweging brengen. Emoties zijn interne reacties die kunnen leiden tot fysieke of gedragsveranderingen. Ze kunnen ons motiveren om te handelen, ons gedrag te veranderen of een bepaalde richting in te slaan.

In de filosofie stellen ze dat emoties een kracht zijn die ons in beweging zetten en onze percepties en handelingen beïnvloeden.

In de psychologie zien ze emoties als complexe reacties die lichamelijke, cognitieve en gedragsmatige componenten omvatten. Ze kunnen variëren van vreugde en verdriet tot angst en woede, elk met hun eigen specifieke triggers en gevolgen.

Emoties zijn dynamisch en actief. Ze zijn allesbehalve statisch, want ze brengen je in beweging.

Kort versus chronisch

Eigenlijk zijn emoties van korte duur. Ze duren enkele seconden tot minuten als je ze toelaat. Een emotie kan natuurlijk herhaald worden of de ene emotie kan de andere emotie opvolgen. Daardoor lijkt het soms alsof jij een hele dag emotioneel bent. Eigenlijk is het een aaneenschakeling van golven. 

Kun jij mee surfen?

Kun jij mee surfen met de emoties die je voelt? Of vecht je ertegen en word je vervolgens overspoeld door de golf? We vinden emoties vaak bedreigend omdat we er allerlei oordelen aan gekoppeld hebben. Als kind krijg je te horen dat “je niet kwaad mag zijn”. Of je ouders leerden je dat “tranen niet nodig zijn”.

Door onze opvoeding en omgeving vormen we ons een beeld over emoties en het mogen voelen en uiten van emoties. Voor heel wat mensen betekent dit dat ze leren om hun emoties te onderdrukken. Zoals een snelkookpan waar het deksel nooit van mag. Natuurlijk zal de stoom op een gegeven moment toch zijn weg naar buiten zoeken.

Het langdurig onderdrukken van emoties is zo ontzettend toxisch. Het zet je hele systeem onder druk. Toxische emoties zijn chronische emoties die geen ruimte krijgen.

Toxische emoties

Emoties activeren de amygdala. De amygdala is een klein, amandelvormig gebied in de hersenen dat een cruciale rol speelt in de verwerking van emoties. De amygdala werkt samen met andere delen van de hersenen om emotionele reacties te moduleren en te reguleren. Via allerlei zenuwen halen we bij een activatie van die amygdala het hormoon osteocalcine uit onze kaak (en onze botten). Dit hormoon helpt om met emoties om te gaan.

“De kaak is sterk verbonden met emoties.”

Bij chronische toxische emoties betekent dit natuurlijk dat we heel wat van die osteocalcine nodig hebben. De kaak komt onder druk. Het kan leiden tot kaakklemmen of tandenknarsen. We verbijten figuurlijk gezien de emoties.

Emoties vertellen je iets

Emoties vertellen je iets. Ze willen je in beweging zetten omdat verandering nodig is. Er zijn verschillende manieren om om te gaan met emoties.

Ik wil voelen

Ik wil niet voelen

Aan de slag met je emoties

Het boek ‘de emotie-encyclopedie’ van Vera Helleman kan een goede ondersteuning zijn om je emoties om te zetten in beweging. Emoties kunnen verwarrend zijn, maar afhankelijk van de emotie is er een specifieke vraag/behoefte. 

Schaamte is iets anders dan schuld bijvoorbeeld. Schaamte is een emotie die je tot verandering vraagt om terug bij de groep te horen. Want je zou iets hebben gedaan tegen de regels van de groep. Schuld is een emotie die je in beweging zet om de volgende keer niet dezelfde fout te maken, je zou iets gedaan hebben tegen je eigen regels.

“Elke emotie brengt een andere uitnodiging.”

Vaak willen we emoties helemaal alleen doorploeteren. Alleen is zinvol, want dan voel jij je eigen stuk en word je niet ‘besmet’ door de persoon die je wilt troosten (want iedereen heeft zijn eigen emoties en lading). Toch is het ook zinvol om je te laten dragen. Emoties kunnen overweldigend en veel zijn. Laat je dragen door iemand die vertrouwd aanvoelt, iemand die er voor je wilt zijn.

Dit moet je onthouden

Shopping Basket