“Ik ben gezond”, een uitspraak die we snel doen, waarna we onze drie voorgeschreven medicamenten nemen en elke twee uur naar het koffiemachine slenteren om de dag door te komen. Of we doen een wandeling van enkele kilometers en zijn erna drie dagen versleten. Dat is niet gezond zijn.
Gezondheid is meer dan overleven. Gezond zijn betekent voor mij dat jij je optimaal voelt op fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal en spiritueel vlak. Het is meer dan het onderdrukken van ziektesymptomen. Het is een staat van bewustzijn, bewust-zijn. Het is ook een staat van bewust-voelen en symptomen aanvaarden als een signaal dat iets moet veranderen.
Ons lichaam is zo ontzettend slim en communiceert continu met ons. Het enige probleem is dat we die taal niet altijd begrijpen. Gaandeweg leer je (als je dat wilt) de taal van je lichaam steeds beter begrijpen.
Zo weet je dan dat een koortslip niet alleen een uiting is van het herpes simplex virus, maar ook van een immuunsysteem dat niet genoeg energie krijgt omdat jij te veel stress hebt.
Zo begrijp je dat je een opstoot van acné krijgt telkens je enkele dagen ongezond eet en je darmen dus niet krijgen wat ze nodig hebben (en zo ook je huid en brein niet). Jouw lichaam communiceert op haar eigen manier.
Wat begrijp jij al en wat nog niet?
Wil jij jouw gezondheid ondersteunen? Dan vind je oneindig veel tips online. Je kunt je tegenwoordig overal (en nergens) laten inspireren. Vaak voelt het als een overload aan informatie, een teveel aan acties, waardoor je uiteindelijk niets doet. Of je doet wel iets, namelijk gewoon hetzelfde zoals altijd: die acties die leiden tot minder gezond zijn, tot je minder gezond voelen, tot symptomen.
Start altijd bij je bioritme. Gezondheid is ritme en ritme is gezondheid.
Daar gaat ook mijn vorig blogartikel over.
Cortisol, het stresshormoon, is het hormoon van de dag. Melatonine, het slaaphormoon is het hormoon van de nacht.
Zorg voor een mooie balans tussen beide hormonen. Respecteer 12u dag (actie) en 12u nacht (rust en herstel).
Neen, je hoeft niet 12u te slapen, maar kies wel voor 12u ontspanning.
Onze klokgenen reguleren letterlijk alles in ons lichaam, dus heb aandacht voor je bioritme.
Leptine is het verzadigings- en toestemmingshormoon en ook van wezenlijk belang voor onze gezondheid. Je wilt niet te weinig, maar ook niet te veel. Een teveel van een hormoon kan er namelijk voor zorgen dat je lichaam niet meer goed reageert, dan word je resistent. Bij leptineresistentie ervaar je steeds minder verzadiging (en blijf je dus eten). Er is ook geen toestemming meer om bepaalde acties in het lichaam te starten of te voltooien.
Ondersteuning van een normale leptinewerking kan met het adaptogeen ashwaganda (bij Biologische Matcha en Superfood Blend – STIRRR Sweet Matcha kun je met de kortingscode gebetendooreten10 kruidenblends met ashwaganda bestellen met 10% korting). Ook sitting breaks (regelmatig even stoppen met zitten) is ondersteunend voor het hormoon leptine. En, eet ook regelmatig wat mango.
“Leptine en het schildklierhormoon kunnen toestemming geven en zijn daarom van fundamenteel belang voor gezondheid.”
Ook het schildklierhormoon is essentieel voor je gezondheid. Voed de schildklier optimaal met voeding uit de zee. Beweeg voldoende tijdens de dag, zodat je spieren je warmte geven tijdens de dag. ‘s Nachts is het de schildklier die jouw temperatuur regelt. Als de schildklier ook de hele dag moet werken (omdat jij alleen maar stil zit), dan raakt die overwerkt en uitgeput en … je raadt het al, dat geeft problemen.
Ook vitamine A is een uiterst belangrijke vitamine als basis voor jouw gezondheid. Samen met het schildklierhormoon staat deze vitamine in voor de optimale werking van andere hormonen. Vitamine A vind je in plantaardige vorm in rode, donkergroene en oranje groenten en fruit terug. Lever is een top bron van dierlijke vitamine A. Let op, eet er ook niet te veel van, want het is een vitamine die kan gaan stapelen. Wist je dat het chronisch gebruik van ontstekingsremmers (NSAIDs) trouwens de werking van vitamine A kan gaan blokkeren?
We bedenken vaak een ingewikkeld gezondheidsplan dat op voorhand al gedoemd is om te mislukken. We focussen op het tellen van calorieën, dwingen onszelf om elke dag 5 km te gaan lopen, schakelen de televisie vanaf nu voor eens en voor altijd uit. Misschien werkt dit voor jou, voor heel wat mensen doet het dat alvast niet. Het kan eenvoudiger.
Reflecteer jij soms over gezondheid? Weet jij (nog) hoe dat voelt, optimaal gezond zijn? Neem jij genoegen met mist in je hoofd, spijsverteringsklachten, chronische ontstekingen en gebrek aan energie? Of probeer je de taal van je lichaam écht te begrijpen?
“Als je elke twee uur naar de koffiemachine moet om de dag door te komen, ben je niet echt gezond.”
En durf je ook acties te nemen? Of zoek je vooral veel informatie op zonder er iets mee te doen? Wat is de volgende gezondheidsactie die je zult nemen? Maak het klein en behapbaar. En vooral, geniet van de veranderingen die je kiest en de extra energie die vrijkomt.