Versterk je natuurlijke barrières

In ons dagelijks leven zijn we voortdurend omringd door potentiële bedreigingen, zoals bacteriën, virussen en schimmels. Gelukkig beschikken we over verschillende barrières die ons beschermen tegen deze indringers: de neus, de huid, de mond en de maag. In deze blogpost zoomen we in op de barrières en geven we tips om ze te optimaliseren, zodat je je natuurlijke afweersysteem kunt versterken en gezond kunt blijven.

20 maart 2024

De neus: een belangrijke eerste verdedigingslinie

Onze neus fungeert als een filter voor de lucht die we inademen. Het bevat vocht en trilhaartjes die bedoeld zijn om ziekteverwekkers te vangen voordat ze ons lichaam kunnen binnendringen. In de winter kan de droge lucht binnenshuis echter leiden tot uitdroging van de neus en verminderde efficiëntie van deze barrière. Zorg daarom voor voldoende vochtigheid in huis door bijvoorbeeld een bakje water op de verwarming te plaatsen.

Een verstopte neus kan niet alleen de ademhaling bemoeilijken, maar ook de aanmaak van stikstofmonoxide verminderen, wat belangrijk is voor het openhouden van onze bloedvaten.

Belangrijk is dus om de oorzaak van een verstopte neus te achterhalen en op te lossen. Voedselgevoeligheden, allergieën en andere prikkels kunnen een verstopte neus veroorzaken. 

Let op met zuivel

Zuivelproducten kunnen slijmvorming in de neus verergeren, dus vermijd ze als je neusproblemen hebt.

Ook suikers stimuleren de slijmvorming. Schrap bewerkte voeding en eet minder suikers.

Vervang de bewerkte voeding door een stukje fruit!

De huid: bescherming tegen externe dreigingen

Onze huid is één van onze eerste verdedigingslinies tegen externe bedreigingen. Acné, schimmelinfecties en andere huidaandoeningen kunnen echter duiden op een verzwakte huidbarrière. Hydratatie is essentieel voor een gezonde huid, dus zorg ervoor dat je voldoende water drinkt en zuivere producten gebruikt om je huid te verzorgen.

  • Saunabezoeken en koude douches kunnen ook helpen om de huid te ontgiften en te versterken, terwijl het verminderen van de inname van toxische stoffen via voeding en huidverzorgingsproducten kan bijdragen aan een gezondere huid.
  • Daarnaast kan knuffelen de aanmaak van oxytocine stimuleren, wat niet alleen een geluksgevoel geeft, maar ook de aanmaak van structurele eiwitten in de huid bevordert, waardoor deze sterker wordt.
  • Eet voldoende eiwitten en gebruik eventueel een degelijk viscollageen om de huidbarrière te versterken. 10 gram viscollageen per dag kan een goeie ondersteuning bij huidproblemen zijn.

Let op met verzorgingsproducten

Ja, ook je huid eet. Als we toxische verzorgingsproducten met – voor ons lichaam – ongekende stoffen gebruiken, kan dit via de huidbarrière opgenomen worden en het immuunsysteem activeren. Een tip: gebruik de yuca-app om de impact van een product op je gezondheid te scannen.

De mond: waar goede bacteriën thuis zijn

Onze mond herbergt een scala aan goede bacteriën die ons beschermen tegen schadelijke indringers. Problemen zoals tandbederf, tandplak en bloedend tandvlees kunnen er echter op wijzen dat deze mondbarrière verzwakt is.

“Problemen in de mond kunnen een cofactor zijn bij het ontstaan van heel wat andere ziekten, denk bijvoorbeeld aan hartaandoeningen.”

Dagelijks tandenpoetsen, flossen en het gebruik van oil pulling kan helpen om de mondgezondheid te verbeteren. Let op met mondspoelingen op alcoholbasis. Deze doden niet enkel de slechte bacteriën, maar vernietigen ook de goede beestjes in de mond.

Oil pulling

Oil pulling gaat om het spoelen van je mond met een lepeltje kokosolie. Laat een lepeltje kokosolie smelten in de mond. Spoel de mond gedurende 1 minuut met de kokosolie. Spuug vervolgens de olie uit in de vuilnisbak. Kokosolie bevat caprylzuur en heeft daardoor antibacteriële, antivirale en antischimmel eigenschappen. Het kan helpen om de balans in het mondmicrobioom te ondersteunen.

Do's voor de mond

Don'ts voor de mond

De maag: een zuurbad tegen indringers

Onze maag is een krachtige verdedigingslinie tegen ziekteverwekkers, dankzij zijn extreem zure omgeving. Het maagzuur speelt een essentiële rol bij het doden van schadelijke bacteriën en virussen die via voedsel ons lichaam binnenkomen. Een optimaal niveau van maagzuur is daarom van vitaal belang voor een gezonde spijsvertering en het voorkomen van infecties.

Een tekort aan maagzuur kan echter leiden tot verschillende problemen, waaronder brandend maagzuur, spijsverteringsproblemen en een verhoogd risico op infecties. Het is belangrijk om de productie van maagzuur te ondersteunen door gezonde eetgewoonten, zoals het vermijden van te veel bewerkte voedingsmiddelen.

Bovendien is langdurig gebruik van maagzuurremmers niet de ideale oplossing, aangezien deze medicijnen de symptomen kunnen verlichten, maar niet de onderliggende oorzaak aanpakken. In plaats daarvan is het raadzaam om de gezondheid van de maag te bevorderen door middel van voedingsaanpassingen, stressmanagement en natuurlijke supplementen die de maagfunctie ondersteunen.

“Maagzuurremmers worden vaak ingezet bij refluxproblemen die veroorzaakt worden door een tekort aan maagzuur.”

Het optimaliseren van deze natuurlijke barrières is van onschatbare waarde voor het behoud van een optimale gezondheid en het effectief voorkomen van ziekten. Deze barrières – de neus, mond, huid en maag – vormen samen een krachtig afweersysteem dat ons beschermt tegen schadelijke indringers uit onze omgeving.

Het begrijpen van de signalen die je lichaam geeft, is van vitaal belang om te kunnen reageren op mogelijke zwakke punten in je afweersysteem. Let op symptomen zoals een verstopte neus, tandvleesbloedingen, huiduitslag of spijsverteringsproblemen, omdat deze kunnen wijzen op een verzwakking van de specifieke barrière. Door alert te zijn op deze signalen kun je proactief handelen om je afweer te versterken waar nodig.

Actie ondernemen om je afweersysteem te versterken kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de specifieke barrière die aandacht behoeft. Dit kan variëren van eenvoudige huismiddeltjes, zoals het plaatsen van een bakje water op de verwarming om de luchtvochtigheid in huis te verhogen, tot het aanpassen van je dieet om de gezondheid van je maag te ondersteunen.

Bovendien is een holistische benadering van gezondheid essentieel, waarbij aandacht wordt besteed aan factoren zoals stressmanagement, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging, die allemaal bijdragen aan een sterk afweersysteem.

Door bewust te zijn van de behoeften van je lichaam en proactief te handelen om je afweer te versterken, kun je jezelf beter beschermen tegen ziekten en genieten van een betere algehele gezondheid en welzijn.

“Je barrières beschermen je. Bescherm jij jouw barrières?”

Dit moet je onthouden

Shopping Basket