De huid en eczeem

Eczeem, een veelvoorkomende huidaandoening, kenmerkt zich door ontsteking, roodheid, jeuk en soms schilfering of korstvorming van de huid. Het kan op elke leeftijd voorkomen en staat vaak in verband met een verstoorde huidbarrière en een overactief immuunsysteem. Atopisch eczeem is de meest voorkomende vorm en gaat vaak gepaard met allergieën, astma en een familiegeschiedenis van eczeem.

15 april 2024

De huid, een ontzettend belangrijk orgaan.

Onze huid vormt een ontzettend belangrijk orgaan. Als er iets mis is met onze huid pakken we dat nogal snel in handen. Onze huid kunnen we immers niet verbergen; het is een zichtbaar orgaan met een cruciale functie.

De huid beschermt ons

Onze huid fungeert als een barrière tussen de buitenwereld en ons lichaam. Het beschermt ons tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals bacteriën, virussen en schadelijke UV-straling. Daarnaast speelt de huid een essentiële rol bij de regulatie van onze lichaamstemperatuur en de opname van voedingsstoffen, zoals vitamine D.

Hoe draag jij zorg voor deze grote oppervlakte aan bescherming?

Wat vormt het grootste gevaar voor de huid?

Hoewel de zon vaak de schuld krijgt van huidproblemen, blijkt dit niet helemaal te kloppen. De ozonlaag beschermt ons grotendeels tegen de schadelijke effecten van UV-straling. Een teveel aan zon kan echter wel schadelijk zijn en stress blijkt een grotere boosdoener voor de huid te zijn dan we vaak denken.

Stress is een onderschatte factor

Stress heeft een sterke invloed op onze huid en kan leiden tot huidproblemen zoals eczeem. Stress opent de huidbarrière om energie naar binnen te trekken (om met die stress om te gaan). Een chronische open huidbarrière is echter heel gevoelig voor ontsteking en schade. Een teveel aan zon(stress) is een vorm van chronische stress, maar we vergeten veel te vaak de rol van mentaal-emotionele stress bij huidproblemen. Het is daarom belangrijk om stress te verminderen en aandacht te besteden aan onze totale levensstijl. Voeding speelt hierbij ook een cruciale rol. 

Voeding en huidgezondheid

Een dieet rijk aan antioxidanten, zoals vitamine C en E, kan helpen om de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Daarnaast kunnen omega-3 vetzuren, te vinden in vette vis en lijnzaad, helpen om ontstekingen in de huid te verminderen. Eiwitten, vitamine D en vezels zijn ook belangrijke voedingsstoffen voor een gezonde huid. Een tekort of onbalans in deze voedingsstoffen kan leiden tot ontstekingen en huidproblemen. 

“Stress blijkt in veel gevallen een grotere factor bij huidproblemen dan een teveel aan zon.”

Daarnaast is het van belang om voldoende collageen binnen te krijgen, wat essentieel is voor een gezonde huid. Collageen is een eiwit dat zorgt voor de stevigheid en elasticiteit van de huid.

De aanpak van eczeem

Eczeem, een veelvoorkomende huidaandoening, kenmerkt zich door ontsteking, roodheid, jeuk en soms schilfering of korstvorming van de huid. Het kan op elke leeftijd voorkomen en staat vaak in verband met een verstoorde huidbarrière en een overactief immuunsysteem. Atopisch eczeem is de meest voorkomende vorm en gaat vaak gepaard met allergieën, astma en een familiegeschiedenis van eczeem.

Naast atopisch eczeem zijn er andere vormen, zoals contacteczeem, dat optreedt bij blootstelling aan irriterende stoffen of allergenen, en seborroïsch eczeem, dat zich manifesteert met roodheid en schilfering op de hoofdhuid, het gezicht of andere delen van het lichaam met veel talgklieren.

Hoewel eczeem niet besmettelijk is, kan het wel een aanzienlijke impact hebben op de levenskwaliteit van degenen die ermee kampen. De symptomen variëren van mild tot ernstig en kunnen cyclisch verergeren en vervolgens weer afnemen. Hierbij geef ik graag enkele do’s & don’ts bij eczeem.

Do's bij eczeem

Don'ts bij eczeem

Draag zorg voor je huid

Onze huid is een fantastisch orgaan dat veel kan vertellen over onze algehele gezondheid. Door bewust om te gaan met voeding, stress en andere levensstijlfactoren kunnen we bijdragen aan een gezondere huid en een gezonder leven. Dus, geniet van de zon met mate, zorg goed voor je huid en luister naar wat ze je te vertellen heeft.

“De huid toont langs de buitenkant wat er vanbinnen speelt.”

Bespreek jouw huidklachten met een dermatologo of huisarts en ga aan de slag met je lifestyle om huidproblemen te tacklen.

Dit moet je onthouden

Shopping Basket