Panacea

Panacea – misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar het is een begrip dat centraal staat in mijn werk als orthomoleculaire voedingsdeskundige. Het woord ‘panacea’ verwijst naar iets wat alle problemen oplost, een universeel middel dat voor verschillende doeleinden kan worden ingezet.

29 april 2024

Panacea: een wondermiddel voor verschillende problemen.

Het woord ‘panacea’ verwijst naar iets wat alle problemen oplost, een universeel middel dat voor verschillende doeleinden kan worden ingezet.

1001 pillen

In de wereld van complementaire gezondheid kom ik vaak mensen tegen die een uitgebreide lijst aan supplementen slikken. Soms zijn het wel twintig of dertig verschillende pillen per dag. Hoewel deze supplementen geen medicijnen zijn zoals dafalgan of antibiotica, is het belangrijk om kritisch te kijken naar de dosage en de kwaliteit ervan. Niet alle supplementen zijn even zuiver, en sommige kunnen zelfs schadelijk zijn als ze niet op de juiste manier worden gebruikt.

Less is more

Toen ik voor het eerst hoorde over panacea, voelde het alsof ik eindelijk het ontbrekende puzzelstukje had gevonden. Panacea is namelijk een middel dat meerdere problemen tegelijkertijd kan aanpakken.

Lactoferrine als panacea

Een goed voorbeeld hiervan is lactoferrine, waar ik een grote fan van ben. Lactoferrine heeft niet alleen antibacteriële, antivirale en antischimmel eigenschappen, maar reguleert ook het ijzermetabolisme en heeft zelfs invloed op ons immuunsysteem en onze hersenfunctie. Kies steeds voor een zuivere vorm van lactoferrine. Onderaan dit blogbericht vind je een voorbeeld.

Focus op de basis is een panacea

Een andere belangrijke panacea is slaap. Regelmatige slaap zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel, verbetert de concentratie en versterkt ons immuunsysteem. Beweging is ook een krachtige panacea, omdat het niet alleen onze spieren versterkt, maar ook zorgt voor de aanmaak van gelukshormonen en de algehele gezondheid bevordert.

“Een gezonde levensstijl werkt als een panacea: het dient verschillende doelen.”

Voeding speelt natuurlijk ook een grote rol als panacea. Schaal- en schelpdieren zijn bijvoorbeeld rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals jodium, zink, selenium en omega-3 vetzuren. Door regelmatig vis en schaal- en schelpdieren te eten, kunnen we deze voedingsstoffen binnenkrijgen en onze gezondheid ondersteunen.

Jouw sociaal netwerk als panacea

Maar panacea hoeft niet alleen te bestaan uit supplementen of voeding. Een groot sociaal netwerk kan bijvoorbeeld een krachtige panacea zijn tegen eenzaamheid en ziekten. Het belangrijkste is dat kleine veranderingen vaak al een groot verschil kunnen maken. Soms hoef je niet alles tegelijkertijd te doen, maar kun je met één kleine aanpassing al een positieve impact op verschillende gebieden ervaren.

Voordelen van een sociaal netwerk

Nadelen van eenzaamheid

Aan de slag met panacea

Ik nodig je uit om te experimenteren met verschillende panacea en te ontdekken welke het beste werkt voor jou. Ben je benieuwd naar lactoferrine dat niet alleen je ijzermetabolisme reguleert maar ook antipathogeen werkt? Of wil je aan de slag met omega 3-vetzuren. Deze vetzuren zijn belangrijk voor een gezonde celademhaling, een goed oplossen van ontstekingen, een gezond brein, gezond hart en vaten, een gezonde huid, stressbestendigheid en nog veel meer. Ook een echt panacea dus! Slaap je momenteel te weinig of niet goed? Misschien kun je eerst even van slaap een panacea maken?

“Start small. Maak enkele gezonde keuzes en zet die in als panacea.”

Eenmaal de bal aan het rollen is, ervaar je steeds meer gezonde effecten en heb je meer energie om ook andere acties te ondernemen.

Dit moet je onthouden

Shopping Basket