Casus voorbeeld van een jonge vrouw

9 maanden geleden kwam er een jonge vrouw mijn praktijk binnen met heel wat klachten. Spierspanning, veel spijsverteringsklachten, hoofdpijn, verminderd gevoel in de vingers, angst- en paniekklachten, hooggevoelig, blaasontstekingen. Ze werd doorverwezen door een osteopaat en vroeg wat ik voor haar kon doen.

13 mei 2024

Stap 1: is er sprake van bacteriële overgroei?

De jonge vrouw benoemde al haar spijsverteringsklachten. Zeker het extreme opgeblazen gevoel en de eerder losse stoelgang deden me aan een bacteriële overgroei denken. Ook de blaasklachten wezen in die richting. Toen ik de vrouw over SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) vertelde, herkende ze dit. Ik verwees haar door naar het labo voor een test.

De SIBO test

Het is eenvoudig. Ik geef de cliënt een aanvraagformulier mee voor een SIBO test bij Fidlab. De cliënt kan zelf het labo contacteren en een afspraak plannen. De maand voor de afspraak mag de cliënt geen antibiotica of probiotica nemen. Ook maagzuurremmers mogen geen deel van het verhaal zijn in die periode. De ochtend van de test moet de cliënt nuchter zijn. De cliënt krijgt bij aankomst een suikerdrankje. Vervolgens wordt om de 20 minuten gemeten of er al fermentatie is (via de ademhaling). Wie een bacteriële overgroei heeft, zal heel snel fermenteren (in de darmen) en dat zie je dan aan een stijging in de curves.

Stap 2: hoe is het vetzurenprofiel?

Aangezien deze vrouw over heel wat diverse klachten sprak, waarvan er ook een link met celademhaling en het immuunsysteem is, stelde ik voor om haar vetzurenprofiel te testen.

Vetzurentest

Via een vingerprik kunnen we een bloeddruppel met rode bloedcellen naar het labo sturen. 83% van onze cellen zijn rode bloedcellen.

Daar wordt de omega 3-index gemeten. Die moet minstens 8% (liever 12%) zijn. Een goede index wijst op een gezonde celademhaling. Als de index te laag is kunnen goede stoffen moeilijker in de cel en slechte stoffen moeilijk uit de cel. 

We meten ook de verhouding tussen omega 6- en 3-vetzuren. Dit zou idealiter 1:1 zijn. Als deze verhouding goed is, kan het lichaam goed ontsteken maar ook op tijd stoppen met ontsteken. Deze ratio is dus belangrijk voor het immuunsysteem.

Stap 3: de resultaten

Bij deze jonge vrouw bleek mijn vermoeden juist te zijn. De SIBO test wees op een bacteriële overgroei van het methaangas type. We moesten dus aan de slag met de aanpak van deze bacteriële overgroei.

Ook de vetzurentest toonde boeiende resultaten:

  • een index van 3,9% 
  • een ratio van 69,9:1 (dit was het meest extreme wat ik ooit gezien had)

“Meten is weten.”

We startten onmiddellijk een goede dosis kwalitatieve omega 3-vetzuren op bij deze vrouw. Om de SIBO opgelost te krijgen moesten we haar immuunsysteem optimaal ondersteunen (en richting een ratio van 1:1 krijgen).

Ik gaf haar ook uitleg omtrent de aanpak van SIBO. De vrouw was heel gemotiveerd om hiermee aan de slag te gaan.

Pak SIBO aan

Om SIBO aan te pakken is het belangrijk om voldoende maagzuur te hebben. In mijn blogartikel over de maag lees je hier meer over. Daarnaast gaan we bij SIBO gedurende een aantal weken bepaalde voeding (die de bacteriën voedt) vermijden.

Do's bij SIBO

Don'ts bij SIBO

Hoe gaat het nu met de vrouw?

We zijn 9 maanden later. De vrouw deed heel wat aanpassingen in haar voedingspatroon en lifestyle. Ondanks een stresserende periode op haar werk zijn we op goede weg. Dat bewijzen ook de testresultaten van de tweede vetzurentest:

– haar index steeg van 3,9 naar 9,3%

– haar ratio veranderde van 69,9:1 naar 4,7:1

Het belangrijkste is dat natuurlijk niet de testresultaten, maar vooral: ‘hoe voelt deze vrouw zich?’

“Nu ik er even bij stilsta, op een aantal vlakken ben ik enorm gebeterd. Al na enkele weken begon ik verschil te merken. Wat mij snel opviel: veel betere slaap waardoor ik mij vaker fit voel, de spierspanning was vrij snel een stuk beter. Ik heb minder vaak hoofdpijn. 

Wat mij na langere tijd opvalt: minder droge huid, mijn nagels zijn minder broos, betere concentratie. Ik voel mij stabieler op vlak van angst.

In momenten kan ik mij kort maar krachtig focussen (mijn werkgever gaf mij een aantal weken terug een compliment dat ik sterk bezig ben!). Vroeger was mijn concentratie rampzalig! Nu doe ik soms op 2u tijd waar ik voordien een halve dag of langer voor nodig had. Het blijft wel nodig dat ik mijn rustmomenten inlas om op te laden, maar ik denk dat dat eigen is aan mij en zo zal blijven? 

Ik blijf wel gevoelig en af en toe uit balans geraken (overprikkeling), maar kortom ben ik wel echt heel blij met wat we op korte tijd bereikt hebben!”

“Ik voel mij stabieler op het vlak van angst.”

Deze getuigenis is met toestemming van mijn cliënt (anoniem) gedeeld. Ik deed geen aanpassingen in haar getuigenis omdat ik wil dat je het totale complementaire plaatje leest. Gezondheid verkrijg je niet door een gouden pil, maar door verschillende factoren (tegelijkertijd indien mogleijk) aan te pakken. Zo laat deze vrouw zich ook nog steeds begeleiden door de osteopaat die haar heeft doorverwezen en voorziet ze voldoende me-time om te ontprikkelen. 

Dit moet je onthouden

Shopping Basket