Help, ik heb migraine

Migraine is hoofdpijn die zich kenmerkt door een hevige kloppende pijn, vaak slechts aan één kant van het hoofd. Het is een neurovasculaire aandoening, laat ons dus even naar dat brein en die vaten kijken om te weten hoe migraine ontstaat en wat je kunt ondernemen om de volgende migraineaanval tegen te gaan.

27 mei 2024

Een mismatch ziekte

Migraine is echt een ziekte van deze tijd. Het is een mismatch ziekte. Dat betekent dat er een mismatch ontstaat tussen de persoon en de omgeving, zijn/haar context.

Mensen met migraine zijn eigenlijk de kanariepietjes in de mijn. Een kanariepietje in de koolmijn valt als eerste om bij gevaar. Zo informeert het kanariepietje de omgeving dat het niet helemaal veilig is.

Mensen die migraine hebben, zijn overgevoelig of verhoogd gevoelig op alle zintuigen die er zijn. Ze kunnen beter ruiken. Ze zijn gevoeliger voor licht. Ze zijn gevoeliger voor geluid. Dat is een evolutionair voordeel als je je als eerste gewaar wordt van gevaar. Je bent de beschermer van de groep.

Dit gaat voor een groot deel onbewust: je gaat oordelen of het veilig/niet veilig is.

Je SPAM filter

Alle informatie komt binnen in je systeem. Normaal hebben we een SPAM filter. Die filter gaat selecteren wat belangrijk is en wat gewoon weggefilterd mag worden.

Als de informatie te veel is of de SPAM filter is niet goed (je leerde bijvoorbeeld in je kindertijd ‘veel is niet veilig’), dan komt al die informatie binnen in het brein en moet dat verwerkt worden.

Dat is een bizarre energy demand. Er is dus héél veel energie nodig. Er is maar één manier om aan de demand te voldoen. Er moet meer doorbloeding in het brein ontstaan.

Stikstofmonoxide. Substance P. Calcitonin gene-related peptid. Dit zijn de drie meest beschreven stoffen die hierbij helpen. Ze zorgen voor vasodilatatie: het openen van je vaten zodat er meer doorbloeding kan zijn.

Migraine-hypotheses

Verschillende stoffen zouden een rol spelen bij migraine. Laten we even kijken wat die stoffen doen en hoe ze migraine mee zouden veroorzaken.

Allerlei stoffen

Bij stress wordt calcitonin gene-related peptide (CGRP) vrijgezet. Dit zorgt voor vasoconstrictie in het brein. Als gevolg komen andere stoffen vrij die vasodilatatie (openzetten van vaten) geven. Dit bezorgt je migraine.

Als er veel energie nodig is, komen er ook veel vrije radicalen vrij. En deze zorgen voor toxiciteit en zo dus ook mogelijks migraine.

De lever is een orgaan met 500 functies. De lever moet bepaalde stoffen omzetten. Als die daarin faalt, ontstaan er een soort LSD-achtige stoffen. Die fake hormonen kunnen migraine veroorzaken. 

Hormonen hebben een grote impact bij migraine. Voor de puberteit hebben jongens en meisjes evenveel last van migraine. Na de puberteit hebben vrouwen 25 procent meer klachten dan mannen. Rondom 5 dagen voor de menstruatie nemen de klachten van migraine het meeste toe. Je krijgt een daling in het hormoon oestrogeen. De enorme drop leidt het meeste tot migraine. Oestrogeen promoot vasodilatatie (het openen van vaten). Mogelijks heeft het hiermee iets te maken.

Pak je migraine aan

Pak je migraine aan door stressreductie. Let op: het gaat hier over het elimineren van chronische stressprikkels. Acute stressprikkels (hormetisch) kunnen net ondersteunend werken. In de podcast met kinesiste Sylvie De Kesel hoor je daar meer over. Een goed functionerende lever speelt een belangrijke rol in dit verhaal. Onze lever heeft tegenwoordig zoveel te verwerken: niet alleen stress, maar ook toxines uit onze voeding, de lucht, het water, toevoegingen, producten, … Draag zorg voor je lever.

“Xeno-oestrogenen zijn valse hormonen die bij vrouwen én mannen verstorend kunnen werken.”

Het hormoon oestrogeen speelt niet enkel bij vrouwen een potentiële rol naar migraine toe. Heel wat producten bevatten tegenwoordig xeno-oestrogenen, dat zijn stoffen die lijken op natuurlijke hormonen maar eigenlijk ‘vals’ zijn en zo heel verstorend kunnen werken. Je vindt ze bijvoorbeeld in verzoringsproducten, maar ook in frietbakjes, flessen, pannen, … terug.

Aan de slag met migraine

Laat je begeleiden door jouw arts en therapeut om migraine aan te pakken. Vaak wordt medicatie voorgeschreven. Hoewel medicatie kan helpen bij een aanval, is migraine geen gevolg van een tekort aan medicatie. Pak je migraine bij de oorzaak aan.

Do's bij migraine

Don'ts bij migraine

Hoofdpijn tout court

Misschien heb jij zelf geen last van migraine, maar wel vaak last van spanningshoofdpijn. Ook hier speelt stress een belangrijke rol. Vaak is chronische stress de overkoepelende factor die problemen veroorzaakt. Tegelijkertijd is de aanpak van stress het allermoeilijkste wat er is, zo blijkt. Hoe kom jij tot ontspanning? Kan iemand jou daarbij ondersteunen? Denk aan lichaamsgericht werk. 

“Kies voor een boswandeling om je stress te reduceren.”

We staan ook zo ver af tegenwoordig van onze natuur en de natuur. Ga vaker het bos, de velden, het groen in. Kies voor een digital detox en laad je op aan de natuur. Dit is een goedkope vorm van therapie die ontzettend belangrijk is.

Dit moet je onthouden

Shopping Basket