Wat is kPNI?

Ik ben orthomoleculair klinisch psycho-neuro-immunologisch voedingdeskundige. Een hele mond vol waar bijna niemand iets van begrijpt. Wat is dat precies, kPNI? In dit artikel leg ik uit wat kPNI is, wat het voor mij betekent en wat ik doe in de praktijk.

10 juni 2024

Klinische psycho-neuro-immunologie

De klinische psycho-neuro-immunologie is een combinatie van diverse wetenschappen. Het woord ‘klinisch’ vind ik ontzettend belangrijk. Doordat het ‘klinisch’ is, is het toepasbaar op de mens. Het is niet louter een onderzoekswereld waar men conclusies uit haalt en in een tijdschrift publiceert. Het is een wetenschap die toegepast kan worden op de mens (en ook op dieren). (Op dieren? Ja, er zat zelfs een dierenarts bij ons in de opleiding!)

Een complete heel-kunde

Je leest klinische psycho-neuro-immunologie. Eigenlijk is het meer dan dat, het is klinische psycho-neuro-immuno-musculo-endocrino-gynaecologo-…gie. You get my point. Het gaat echt over een complete heel-kunde waarbij alles verbonden is, alles is één geheel. Everything is everywhere at the same time. Toen Descartes besliste dat het hoofd los stond van de rest van het lichaam had hij het mis. We vormen één geheel waarbij je het één niet los kunt zien van het ander.

De valkuil van specialismen in de geneeskunde is dat er slechts naar één orgaan, één orgaanstelsel of één klacht tegelijkertijd wordt gekeken. Met je eczeem ga je naar de dermatoloog, met je chronische constipatie ga je naar de gastro-enteroloog. Met je angsten ga je naar de psycholoog. Wat als ik je zeg dat huid, darmen en brein hetzelfde nodig hebben? En dus klachten tonen als ze niet krijgen wat ze nodig hebben. Als kPNI voedingsdeskundige werken we aan een gezonde basis.

The big overview

De kPNI biedt een groot overzicht op het vlak van gezondheid en het leven tout court.

In- en uitzoomen

Als klinisch psycho-neuro immunologisch voedingdeskundige zoom ik in & uit op hetzelfde moment. Als jij bij mij komt met jouw verhaal ga ik eerst en vooral luisteren. Ik heb twee oren en één mond, luisteren is dus de essentie. Ik luister naar wat je vertelt, hoe je het vertelt en observeer ook de emoties die erbij komen en de gedachten die uitgesproken worden. Ik ga op zoek naar je verhaal. Ik wil niet enkel weten hoe het nu met je gaat, maar ook hoe je gekomen bent tot dit punt. Hoe was je geboorte? Kreeg je borstvoeding? Hoe was je kindertijd en -jeugd? Wanneer zijn klachten gestart? Wat is er onderweg gebeurd? Vanuit een helikopterview zoom ik uit en leg ik, terwijl je vertelt, een puzzel. Die puzzel is in het begin een soort moeilijk te ontknopen spinnenweb. Gaandeweg wordt mijn puzzel een cirkel waarbij ik de impact van factoren uit je verhaal zie en begrijp. 

Deep learning & reframing

Nadat jij je verhaal hebt verteld deel ik mijn werkhypothese met jou. Ik geef heel wat uitleg, want ik wil dat jij begrijpt hoe de dingen werken in ons lichaam. Begrip is ontzettend belangrijk om toestemming te krijgen om te veranderen. Als je begrijpt hoe iets werkt, kan je brein weer toestemming geven. 

“Als je brein begrijpt hoe iets werkt, kan het terug toestemming geven.”

Ook herkader ik bepaalde uitspraken die je doet of je kijk op bepaalde zaken. “Ik heb altijd pijn.” “Heb je áltijd pijn?” “Ah neen, niet als ik slaap…” Soms kan een andere kijk heel wat veranderen.

Panacea

Zodra jouw gezondheidsverhaal duidelijk is voor ons beiden gaan we op zoek naar panacea. Dit zijn middelen die meerdere doelen hebben. Zo is ashwaganda niet alleen goed om je leptinegevoeligheid te herstellen, het ondersteunt ook de schildklier en de bijnieren. Lactoferrine is  een panacea dat antibacterieel, -viraal, -schimmel, -parasitair werkt alsook een ijzerdonor en -binder. Sitting breaks vormen een prachtige interventie met verschillende positieve uitkomsten. We proberen het niet te ingewikkeld te maken en zoeken naar iets wat voor jou haalbaar lijkt en het hele systeem ondersteunt (in plaats van symptomatisch te werken). We werken letterlijk aan de basis. Het klinkt misschien eenvoudig (en dat is het soms echt ook), én het kan zo’n groot verschil maken.

kPNI acties

Lineaire acties

Een integratieve manier van denken

De klinische psycho-neuro-immunologie biedt dus een integratieve manier van denken. Als mens vinden we het leuk om dingen te labelen, te categoriseren en op te delen. Dat geeft ons controle en rust. Onze gezondheid is echter niet in hokjes te steken. Als dat wel het geval was, zouden er niet zoveel mensen zijn met spijsverteringsklachten, chronische migraine, psychiatrische aandoeningen, chronische pijn, … want dan zouden we voor elk probleem een simpele oplossing hebben. En die simpele oplossing hebben we toch, denk je misschien? Medicatie is echter voor mij geen oplossing. Het kan tijdelijk helpen, maar werkt vaak symptomatisch. 

We zoeken als mens vaak naar die ene gouden pil die ons zal genezen. Of we hopen dat die ene therapie dé redding zal bieden. Gezondheid is een integratief verhaal, waarbij heel wat factoren een rol spelen. Je geboorte, je kindertijd, hoe je eet, hoe je slaapt, hoe je beweegt, hoe je communiceert, hoe je voelt, hoe je denkt, hoe je ziet, welke ziekteverwekkers je onderweg tegenkomt, hoe je barrières zijn, hoe … 

“Als het categoriseren van gezondheidsklachten zou werken, zouden we voor elk probleem een oplossing hebben.”

Als je bereid bent om los te laten en te focussen op algemene gezonde acties die op diverse niveaus beweging brengen, is genezing makkelijker volgens mij. “Ik heb hoofdpijn” versus “ik ga vanaf nu drie maaltijden per dag eten en 5 sitting breaks per dag doen” is een andere focus. Hoe focus jij? Op je klachten of op acties die verandering brengen?

Dit moet je onthouden

Shopping Basket