IMG_8659

Vitamine A

Vitaminen zijn van levensbelang (vita = leven). We halen ze vooral uit gezonde, gevarieerde en onbewerkte voeding. Er zijn 4 vetoplosbare vitamines. Het lichaam neemt deze vitamines het beste op in combinatie met vet. Vitamine A is er daar één van.

Vitamine A is belangrijk voor het gezichtsvermogen, gezonde slijmvliezen, een gezonde huid en voor de botten. Het bevat celbeschermende antioxidanten die vrije radicalen ‘vangen’ en zodus een bijdrage leveren in de preventie van kanker, degeneratieziekten, vroegtijdige ouderdomverschijnselen, …. Vitamine A stimuleert de weerstand tegen infecties. Voel je je ziek worden? Zorg dan dat je voldoende voeding met vitamine A eet.

Je kunt vitamine A opnemen in de vorm van retinol, deze stof vind je in dierlijke producten zoals vette vis, eidooier, kaas en room terug. Provitamine A (bètacaroteen) moet nog omgezet worden in vitamine A en vind je terug in spirulina & chlorella, donkergroene groenten, rode, oranje en gele groenten en fruit. Ook ongeraffineerde rode palmolie is een prima bron van provitamine A. Onderzoek toont aan dat 45% van de mensen bètacaroteen onvoldoende omzet tot retinol. Dierlijke voeding is dus bij velen nodig om voldoende vitamine A op te nemen.

Er is ook een groep van bijzondere carotenoïden met specifieke eigenschappen.

  • Chlorella, spirulina, donkergroene groenten, kolen, … bevatten luteïne en zeaxanthine, twee stoffen die onder andere preventief ingezet kunnen worden tegen maculaire degeneratie (een vorm van netvliesdenegeratie door ouderdom).
  • Tomaten bevatten lycopeen. Vaak hoor je dat ketchup (tomatenconcentraat) goed is voor de mannen en meer bepaald voor hun prostaat. Het is inderdaad zo dat lycopeen onder andere een bijdrage levert in de bescherming tegen prostaat- en andere kankers.
  • Rode algen, zalm en schaaldieren bevatten astaxanthine, een carotenoïd dat de huid beschermt tegen zon- en ouderdomsverschijnselen.

Ligt er voldoende voeding op jouw bord dat vitamine A bevat? Ik geef je alvast graag wat inspiratie voor simpele recepten boordevol (pro-)vitamine A:

  • Omelet met tomaat en spinazie
  • Geroosterde pompoen met feta en spinazie
  • Een stukje zalm (eventueel gebakken in ongeraffineerde rode palmolie) met gestoomde wortelen
  • Ovengeroosterde rode paprika opgevuld met rijst, tomatenblokjes en veel groene kruiden

Natuurlijk gaat het niet enkel om wat je inneemt, maar ook om wat je lichaam opneemt. Problemen met je spijsverteringsstelsel kunnen ervoor zorgen dat je voedingsstoffen minder goed opneemt. Met specifieke voeding kun je echter je spijsvertering ondersteunen. Wil je hierover meer weten? Maak een afspraak.

 

H. Beers, M. (2005). Merck Manual Medisch Handboek. Bohn Stafleu van Loghum: Houten/Antwerpen.

Verhelst, G., Dr. (2019). Natuurlijke voedingssupplementen. De Levensschool: Tongerlo.

Tags: No tags

Comments are closed.