IMG_8858

Vitamine D

Vitamine D werkt immunomodulerend. Vitamine D vermindert de kans op allerlei infecties (bijvoorbeeld griep en luchtwegeninfecties), allergieën, auto-immuunziekten, … Het is dus een belangrijke vitamine voor ons immuunsysteem. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in de opname van calcium, fosfor en magnesium die allen bijdragen tot sterke botten, tanden en kraakbeen. Preventief is deze cocktail dus heel belangrijk in de aanpak van osteoporose (samen met vitamine K2!), cariës en artrose. Ook zorgen calcium, fosfor en magnesium voor een betere sterke en coördinatie van de spieren.

Vitamine D kunnen we door voeding in twee vormen opnemen: de dierlijke vitamine D3 (cholecalciferol) is makkelijker op te nemen dan de plantaardige D2 (ergocalciferol). Bronnen van vitamine D3 zijn vette vis, ei, zuivel en… de zon als hoofdbron! Regelmatig zonlicht is dus essentieel. Vitamine D3 wordt in de huid gevormd wanneer deze aan zonlicht wordt blootgesteld. Bronnen van vitamine D2 zijn paddenstoelen en ongeraffineerde oliën. (Tegenwoordig kun je ook al ‘vegan’ D3 halen uit bepaalde mossoorten, door green chemistry.) Vitamine D moet door de lever en nieren worden bewerkt voordat het in de actieve vorm wordt omgezet. Het is dus heel belangrijk om zorg te dragen voor deze twee organen. Wil je weten met welke voeding je deze organen kunt ondersteunen? Maak een afspraak.

Vitaminen zijn van levensbelang (vita = leven). We halen ze vooral uit gezonde, gevarieerde en onbewerkte voeding. Er zijn 4 vetoplosbare vitamines. Het lichaam neemt deze vitamines het beste op in combinatie met vet. Vitamine D is er daar één van.

Ook deel ik graag enkele inspirerende recepten vol vitamine D:

  • Een zalmmoot en paddenstoelen gebakken in ghee met een lepel puree (aardappelen + 1 ei)
  • Een zachtgekookt eitje bij een zondags ontbijt met de zon op je gezicht

H. Beers, M. (2005). Merck Manual Medisch Handboek. Bohn Stafleu van Loghum: Houten/Antwerpen.

Verhelst, G., Dr. (2019). Natuurlijke voedingssupplementen. De Levensschool: Tongerlo.

Tags: No tags

Comments are closed.