IMG_8838

Vitamine E

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine, net zoals A, D en K. Maar, vitamine E is eigenlijk een familie van 8, nl. 4 tocoferolen en 4 tocotriënolen.

Vitamine E heeft een heel belangrijke antioxiderende werking in vetweefsel (en zo ook in celmembranen). Zo speelt het een rol in de preventie van ouderdomsverschijnselen, kanker, zenuwziekten, vetlever, … Daarnaast heeft deze vitamine ook een bloedverdunnende werking. Het zorgt ervoor dat de bloedplaatjes niet aan elkaar gaan kleven, wat preventief werkt bij hart- en vaatziekten. We hebben de vitamine ook nodig voor een goeie functionering van onze voortplantingsorganen. Wil je daarnaast ook meer vitaliteit, een beter prestatievermogen en een goed uithoudingsvermogen? Vitamine E speelt een rol in de celademhaling en energieproductie.

Bronnen van vitamine E zijn ongeraffineerde (!) plantaardige oliën, kiemen van volle granen, noten, zaden, groene groenten, peulen, vis, ei en boter. Tarwekiemolie is een topbron van tocoferolen. Ongeraffineerde rode palmolie is dan weer de topper van gemengde tocotriënolen. Een vitamine E-tekort ontstaat vaak bij te grote consumptie van geraffineerde oliën en granen.

Zin in een vitamine E-gerecht? Maak eens salade van rucola, komkommer, hardgekookt ei, tomaat, feta met een lepel hazelnootolie en een handje noten.

Wil je meer weten over vitamine E en gezonde voeding? Maak een afspraak.

 

H. Beers, M. (2005). Merck Manual Medisch Handboek. Bohn Stafleu van Loghum: Houten/Antwerpen.

Verhelst, G., Dr. (2019). Natuurlijke voedingssupplementen. De Levensschool: Tongerlo.

Tags: No tags

Comments are closed.