IMG_8608

Vitamine K

Vitamine K is, net als vitamines A, D en E een vetoplosbare vitamine en bestaat uit 2 vormen: vitamine K1 en vitamine K2.

Vitamine K1 speelt een rol in de aanmaak van stollingsfactoren en is dus belangrijk voor een adequate bloedstolling. Daarnaast draagt het ook bij tot een goede leverfunctie. De topbron van vitamine K1 zijn groene groenten.

Vitamine K2 vormt een verzamelgroep van menaquinones. Het helpt om calcium neer te zetten in beenderen en botaanmaak te bevorderen (samenwerking met vitamine D3 die calcium opneemt in het bloed!). Ook houdt deze vitamine calcium weg uit de bloedvatwand. Deze vitamine is dus een topper om zowel botontkalking als slagaderverkalking tegelijk te voorkomen. Vitamine K2 is een vitamine die we, mits een goeie darmflora, zelf kunnen aanmaken. Ook gefermenteerde producten bevatten deze vitamine. Niet ieders darmflora is in even goeie staat. Wil je werk maken van een gezonde darmflora? Plan een voedingsconsult in.

 

H. Beers, M. (2005). Merck Manual Medisch Handboek. Bohn Stafleu van Loghum: Houten/Antwerpen.

Verhelst, G., Dr. (2019). Natuurlijke voedingssupplementen. De Levensschool: Tongerlo.

Tags: No tags

Comments are closed.