IMG_8640

Stop herpes!

Is herpes je bekend? Hoogstwaarschijnlijk wel, zeker de helft (tot zelfs 90% in onze streken) van de volwassenen in onze wereld is gastheer/vrouw van het herpes (simplex) virus. Herpes is een virus en kan dus slechts bestaan als het in een cel van een levend organisme huist. Er zijn diverse herpes virussen. De meeste mensen kennen het best het herpes simplex virus, in de vorm van de blaasjes rond de mond of het oog (HSV type 1) of de genitale herpes (HSV type 2). Bij dragers van dit virus zie je af en toe symptomen, in de vorm van blaasjes. Stresserende situaties (mentaal, emotioneel, fysiek) kunnen een uitbraak uitlokken. Wordt ons immuunsysteem belast? Dan is er meer kans op een herpes uitbraak.

Na een uitbraak blijft het virus in een inactieve verborgen staat achter in een groep zenuwcellen in je lichaam. Van tijd tot tijd reactiveren stresserende factoren dit virus. Je kunt zelf acties ondernemen om een uitbraak te voorkomen, tegen te houden en tot een minimum te beperken.

Op voedingsvlak raad ik je het volgende aan:

  • Eet veel vers fruit en verse groenten. Kies voor volle granen.
  • Eet zo veel mogelijk onbewerkte voeding.
  • Eet op een regelmatige basis.

Gewoon gezond eten dus, denk je waarschijnlijk? Wanneer we echter specifieker gaan kijken, toont onderzoek aan dat er twee amino-zuren zijn die een groot effect hebben op de groei van het herpes virus, nl. arginine en lysine. Die eerste bevordert de groei, die laatste belemmert de groei.

Als tiener had A. enorm veel spijsverteringsproblemen. Haar immuniteit was zwak. Telkens na een avondje op café kreeg ze een koortsblaars. Ze dacht eerst dat het (enkel) te wijten was aan het tekort aan slaap. Tot iemand haar vertelde dat pindanootjes (die vroeger op café vaak uitgedeeld werden) een koortsblaars in de hand kunnen werken. Een avondje stappen (vermoeidheid de dag nadien) in combinatie met een voedingsmiddel met veel arginine (pinda’s) was dan ook de ideale cocktail om A. een koortsblaars cadeau te doen.

Als het virus niet genoeg arginine krijgt, kan het niet genoeg DNA reproduceren. Als er genoeg lysine is, dan bindt die aan de receptoren die zowel lysine als arginine doorlaten. De lysine blokkeert dus de binding van de arginine. Enerzijds mijd je dus best te grote hoeveelheden voeding met arginine, anderzijds is het slim om voor lysine-rijke voeding te kiezen. In grote lijnen behoren noten, pinda’s, zaden en chocolade onder arginine-rijke voeding. Groenten, fruit, vis en gevogelte zijn dan weer voedingsmiddelen die veel lysine bevatten.

Dit betekent niet dat je arginine-rijke voeding volledig moet schrappen als je drager bent van het herpes simplex virus. Onderzoek toont namelijk aan dat arginine bijdraagt tot sterkere orgasmes. In tijden van stress is het echter wel zinvol om je overwegend te voeden met voeding die veel lysine bevat. Wil je actief aan de slag met gezonde voeding ter preventie van een HSV-uitbraak? Neem dan contact met me op.

Sommige mensen kiezen er voor om extra lysine bij te nemen in stresserende periodes. Als je lysine wilt bij supplementeren, dan kies je best voor lysine in de L-vorm (en niet de D-vorm). De D-vorm is een gespiegelde vorm en wordt door het lichaam niet opgenomen. Voor optimale opname neem je lysine best als supplement los van maaltijden.

Naast gezonde voeding (met meer lysine dan arginine) en eventueel supplementeren met lysine, is stress management ook een belangrijke factor om het HSV geen ruimte te bieden. Hoe kun jij (stress) ontladen? Welke externe stresserende factoren kun je elimineren uit je leven? Welke coping strategiën kun je inzetten om met stress om te gaan?

Wil je aan de slag met stress management? Ga op zoek naar wat bij jou past. Ik geef alvast enkele tips mee ter inspiratie

  • Probeer eens een les yoga!
  • Heb je al eens van mindfullness of meditatie geproefd?
  • Kom tot volledige ontspanning via voetreflexologie

Ga in gesprek met een psycholoog om de verbinding met jezelf te versterken

 

H. Beers, M. (2005). Merck Manual Medisch Handboek. Bohn Stafleu van Loghum: Houten/Antwerpen.

B. North, B., & P. Crittenden, P. (1985). Stop herpes now! A self-help guide to understanding and controlling herpes. Thorsons Publishers Limited: Wellingborough, Northamptonshire.

Cools, L. & Verhelst, G. (2020). Toegepaste voedingsleer. De Levensschool: Tongerlo.

Tags: No tags

Comments are closed.