IMG_8782

Eetgedrag in coronatijden

Eetgedrag in corona-tijden, het is een onderwerp dat de laatste weken op verschillende manieren belicht wordt, denk maar aan de artikels en uitspraken over ‘de quarantaine-kilo’s’, ‘Covid-19 en obesitas’, ‘bloem is massaal uitverkocht in supermarkten’, …

Eten, we doen het allemaal, elke dag, meermaals, … Voeding geeft ons de nodige energie om te functioneren in het dagelijkse leven. Behalve dat we eten omdat het noodzakelijk is, eten we ook voor ons plezier. Voeding heeft een sociale functie, het werkt verbindend. Zo vinden mensen het fijn om samen te eten, thuis of in een restaurant. In corona-tijden organiseren velen online brunches, e-pero’s, … De nood om samen te tafelen en zo te verbinden blijft dus ook in deze vreemde tijden hoog. Onze emoties hebben ook een grote invloed op wat en hoe we eten. Stress, onzekerheid en angst (Corona daagt ons op deze vlakken zeker uit) doen ons vaker naar ‘troost’voeding grijpen.

Welk effect hebben de afgelopen weken op jouw eetgedrag gehad? Eet je ongezonder of net gezonder, kook je meer zelf of is take-away je vriend, eet je meer of net minder, grijp je naar snelle suikers en zoet of …?

Hoe kun je, door kleine acties, de keuze voor een gezonde voeding en een vlotte vertering stimuleren? Ik geef graag enkele tips:

  • Hebben emoties (stress) momenteel een grote invloed op jouw eetgedrag? Je kunt een rustige wandeling maken voor elke maaltijd of enkele minuten focussen op je ademhaling. Op die manier activeer je je parasympathisch zenuwstelsel dat instaat voor een goeie vertering.
  • Steek je (koel)kast vol groenten en fruit.
  • Misschien behoor je tot de grote groep mensen die meer thuiswerkt? Gebruik de extra tijd om eens een nieuw recept uit te proberen. Zet al je zintuigen in terwijl je kookt en activeer zo je spijsverteringsenzymes (denk aan de hond van Pavlov). De vertering start in je mond en eindigt … 😉
  • Schijnt de zon? Eet buiten, voor het raam, … in de zon. Geniet van je bord vol lekkers terwijl je vitamine D opneemt via het zonlicht. Dubbel plezier!
  • Daag je zelf uit om 5 verschillende kleuren op je bord te krijgen. Groenten zijn hierbij de ideale speler! Verschillende kleuren, verschillende nutriënten, dus je voedt zo je lichaam. En daarbij, het oog wil ook wat: hoe mooier je bord, hoe meer speeksel je aanmaakt en hoe beter de start van je spijsvertering.
  • Mindful eating: probeer eens om elke hap 20 x te kauwen alvorens je doorslikt, leg je bestek tussen elke hap even neer, … Hierdoor verbetert je vertering en voel je sneller wanneer je verzadigd bent. Kies voor een kleiner bord of een kleinere lepel/vork.
  • Drink genoeg water! Je kunt je wekker elk uur laten afgaan om een glas water te drinken (beweging inclusief als je moet rechtstaan om je glas te vullen).
  • Al gedacht aan gezonde snacks? Maak eens zelf mayonaise of hummus en dip er rauwe wortels, partjes tomaat, komkommer, … in. Of werk die heerlijke fruitsalade af met wat geraspte donkere chocolade.
  • Wat je ook eet, geniet ervan!

Kies voor kleine acties in plaats van crash-diëten en onmogelijke doelen die je ongelukkig maken!

Vraag je je af wat gezonde voeding nu precies is? Er is geen one-size-fits-all, want personen verschillen op diverse vlakken: individuele constitutie, activiteitsgraad, eventuele voedingsintoleranties- en allergieën en eventuele ziektesymptomen. Benieuwd naar hoe jij met voeding je gezondheid kunt bevorderen? Door middel van voedingsadvies begeleid ik je graag tot een aangepast voedingsplan voor een goeie vertering, veel energie en een positief gevoel! Neem contact: info@heleenbecuwe.be 

Tags: No tags

Comments are closed.