IMG_8670

Bio-logisch?

Ik ben een grote voorstander van biologische voeding. Wat betekent BIO precies?

Bio betekent dat er organische meststoffen in plaats van kunstmest gebruikt wordt. Chemische verdelgingsmiddelen (insecticiden en herbiciden) komen niet aan bod bij bio. Wel kijkt men naar een betere vruchtwisseling, naar de juiste gewassen naast elkaar, … Bio betekent ook dat er geen genetisch gemodificeerde gewassen zijn. Bio-dieren leven in ruime stallen, hebben een ruimte buitenloop, krijgen biologische voeding, krijgen geen preventieve antibiotica.

Wat zijn de voordelen van bio?

 • De producten zijn vrij van pesticiden. Bestrijdingsmiddelen zijn zogenaamd ‘veilig’ in de gebruikte hoeveelheden. Maar, onderzoekers kunnen onmogelijk de impact van alle mogelijke combinaties van pesticiden onder de loep nemen. Dagelijks combineren wij groenten en fruit en krijgen wij dus een mix van pesticiden binnen. Ons ontgiftingssysteem moet dus hard zijn best doen. Door (meer) biologisch te kiezen, ontlast je je lichaam.
 • Biologische groenten en fruit bevatten méér secundaire plantenstoffen, zoals salvestrolen (tot 30 x meer). Salvestrolen zijn verbindingen die een plant maakt om zich te beschermen tegen stressoren zoals bacteriën, schimmels, virussen en insecten. Pesticiden nemen echter de noodzaak weg voor planten om zichzelf te beschermen. Planten gaan daardoor, bij gebruik van pesticiden, minder salvestrolen aanmaken. Onderzoek toont aan dat salvestrolen bij de mens een kankerremmende werking hebben.
 • Heb je al eens het verschil geproefd tussen een biologische tomaat en een pesticide-tomaat?
 • Bio betekent meer antioxidanten. En antioxidanten hebben we nodig om vrije radicalen (waarmee we op allerlei manieren in contact komen) onschadelijk te maken. Zo toonde een 10-jarige studie (Mitchell e.a., 2007 in Journal of Agricultural and Food Chemistry) aan dat bio tomaten gemiddeld meer dan een dubbel gehalte aan bioflavonoïden (= krachtige antioxidanen) bevatten dan tomaten uit de gewone landbouw. In datzelfde tijdschrift werd 2 jaar later een 3-jarige studie gepubliceerd die toonde dat bio appels gemiddeld 15% meer antioxidanten en bio-actieve stoffen bevat dan dezelfde appels die regulier gekweekt zijn.
 • Biologisch is beter voor de bodemkwaliteit, het grondwater, het dierenwelzijn, ..

“Maar”, hoor ik vaak, “biologisch is duurder”. In veel gevallen klopt dat. Toch laat ik me niet afschrikken door de financiële meerprijs.

 • Want, wat zijn de kosten om pesticiden uit het grondwater te halen?
 • En wat betekent dit op lange termijn op vlak van gezondheidskosten? Biologische voeding is een stevige vorm van gezondheidspreventie.
 • Ik besloot enkele jaren terug dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Mijn biologisch consumptiegedrag leidt tot consuminderen en consumanderen!
 • Als je begrijpt wat biologische voeding betekent voor je gezondheid, kies je door bio te kopen en te eten voor jezelf: zelfzorg!
 • De smaak van biologische voeding is intenser, voller, …
 • Je betaalt de boeren voor de tijd en liefde die ze in de voeding steken.

Houdt de financiële meerprijs je tegen om volledig voor biologische voeding te kiezen? Wil je toch enkele stappen richting biologisch ondernemen?

Dan raad ik je graag aan om zeker te kiezen voor dierlijke producten van biologische teelt. Dierlijke producten staan verder in de voedselketen en kunnen, eerder dan planten, toxische stoffen accumuleren.

Om af te sluiten wil ik nog even benadrukken dat niet alles wat bio is, duurzaam is en vice versa. Zo is plastiek heel duurzaam in de letterlijke betekenis van het woord. Plastiek gaat een lange tijd mee. Biologisch is het niet. Let dus ook goed op de labels!

Tags: No tags

Comments are closed.