IMG_8731

Patatjes, patatjes, patatjes

Misschien is mijn mening over aardappelen als West-Vlaamse
boerendochter (noch mijn ouders of grootouders zijn of waren boeren, maar ik
vind dat het goed klinkt) sterk gekleurd. Toch wil ik jullie even meenemen in
de wondere wereld van de aardappel. Ik hoor het regelmatig waaien met
uitspraken zoals “ik at zoveel aardappelen als kind en ik ben die beu”,
“aardappelen zijn saai”, “ik ben meer een pasta-mens”, … Een (West-)Vlaams
dieet omarmt de aardappel, naast een goed stuk vlees en maximum één groente (die
dan nog regelmatig vervangen wordt door fruit zoals appel-moes, perziken uit
blik). Op die manier worden aardappelen inderdaad voor velen saai.

“Het zijn dikmakers” is ook zo’n overtuiging die heerst. Sommige
fitte influencers zweren dan ook bij een volledig carbs-free dieet waarbij de
aardappel geschrapt wordt. Anderen schrappen enkel de aardappel, maar een
spaghetti bolognaise, sushi of een pasta pesto (veelal op basis van
witmeelproducten) behoren wel tot het dieet (een paradox, toch?). Aardappelen
kun je niet eeuwig bewaren, witmeelproducten zijn een ander verhaal. Die eerste
leven en krijgen op een bepaald moment uitlopers/wortels, die laatste (witte
pasta, witte rijst) zijn ‘dood’. Het is dan ook gemakkelijker om de aardappel
uit huis te houden. De aardappel werd zo bij velen in een verdomdhoekje geduwd,
ik zet deze groente graag even in het licht.

Aardappelen zijn een bron van vitamine C, deze vitamine
draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem. Jammer genoeg gaat het
grote deel van deze vitamine verloren door de warmte tijdens het bereiden. Ook
bevatten ze vitamines B6 en B9, welke een rol spelen in de aanmaak van
neurotransmitters (het normaal functioneren van het zenuwstelsel) en ook bij
het aminozuurmetabolisme. Aardappelen bevaten ook diverse mineralen zoals zink,
magnesium, kalium, fosfor en calcium. Zo speelt zink onder andere een rol in
huidherstel en wondgenezing. Magnesium draagt bijvoorbeeld bij tot het behoud
van een gezonde werking van de spieren. Het mineraal kalium bevordert de
vochtuitscheiding, draagt bij tot een stabiel hartritme en een goeie
spierwerking, alsook een normale bloeddruk. Fosfor draagt bij tot de normale
productie, opslag en transfer van energie. Calcium is onder andere nodig voor
de instandhouding van sterke beenderen, tanden en nagels. Aardappelen bevatten
ook wat glutathion. Glutathion is een belangrijke lichaamseigen stof, die het
lichaam inzet om gifstoffen onschadelijk te maken.

Neen, dit is geen “go” om elke dag frietjes te eten. Door de
ongezonde vetten gaan de voordelen van de aardappel daar ten onder. Toch hoef
je aardappelen niet volledig te schrappen. Integendeel, vervang die rijst of pasta maar met
regelmaat eens door gekookte of gestoomde aardappelen, door een zelf gemaakte
puree of door aardappeltjes in de oven (met verse rozemarijn kruiden).
Smakelijk!

Side note: als je reageert op groenten uit de nachtschade-familie, schrap je aardappelen wel beter van je bord.

Tags: No tags

Comments are closed.