Bewerkte foto 18

Kleur op je bord

Wist je dat je jouw gezondheid kunt ondersteunen door elke dag voor een regenboog aan (plantaardige) voeding te kiezen?

Het oog wil ook wat. Een kleurrijke maaltijd biedt, via de ogen, een belangrijke zintuiglijke prikkeling voor de verteringsklieren. Voordat je iets in je mond steekt, beginnen verteringsklieren al te werken. Het water loopt je in de mond als je maaltijd er lekker en kleurrijk uitziet. Zo weet je dat de speekselklieren hun werk doen om de eerste stap van vertering, in de mond, goed te starten. Maagdarmklachten kunnen al verminderen door aandacht te besteden aan deze eerste stap.

Door een regenboog aan plantaardige voeding te voorzien, krijg je diverse vitamines en mineralen binnen. Zo kun je nutritionele tekorten voorkomen. Bioactieve stoffen zoals flavonoïden en carotenoïden geven groenten hun kleur. De mix aan kleuren zorgt voor diversiteit en dat is waar een gezond microbioom van houdt.

Ook kun je kruiden gebruiken om je maaltijd te kleuren. Het zijn antioxidanten en deze beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn niet te vermijden, deze agressieve moleculen komen op allerlei manieren ons lichaam binnen: de lucht, ongezonde voeding, rook, stress, intensief sporten, … Antioxidanten zorgen er echter voor dat deze vrije radicalen onschadelijk worden. Gebruik zuivere verse kruiden, zonder toevoegingen of koop ze in hun oorspronkelijke vorm zoals een muntplant, de kurkumawortel, de gemberwortel, tijm, rozemarijn, …

Wil je meer weten over hoe je zorg kunt dragen voor jouw microbioom en jouw gezondheid? Tijdens een consult breng ik je huidig voedingspatroon in kaart en geef ik tips om je gezondheid preventief te ondersteunen.

Tags: No tags

Comments are closed.