gut says no

Gut says no!

Ik kruiste daarnet iemand op de fiets die momenteel een specifiek dieet volgt. Toen ze benoemde dat ze na lange tijd weer koemelkproducten introduceert, vroeg ik onmiddellijk of ze nog naar het groot toilet kon gaan. Neen, nagel op de kop! Ons stoelgangpatroon, voor velen is het een no-go-onderwerp. Lees dus gerust met (of zonder) schaamrood verder.

Constipatie, obstipatie, verstopping, … hoe je het ook noemt, het is een enorm vervelend probleem. We spreken over constipatie wanneer je minder dan 3 maal per week ontlasting hebt. Voor sommigen is er al sprake van constipatiegerelateerde klachten wanneer er geen dagelijkse stoelgang is. Door constipatie kun je jou moe, opgeblazen, prikkelbaar, … voelen. Het bloed van de darmen wordt via de leverpoortader naar de lever vervoerd. De lever verwerkt alle stoffen uit dat bloed (zowel voedingsstoffen, suikers, zouten, … die door de darmen zijn opgenomen). Echter, de stoffen uit het laatste stuk van de dikke darm, de endeldarm, gaan niet via de poortader voor verwerking. Stoelgang wordt tijdelijk opgeslagen in de endeldarm net zolang tot je aandrang krijgt en de ontlasting via de anus het lichaam verlaat. Bij constipatie blijft de stoelgang lange tijd ‘staan’ in de endeldarm. Door ophoping van gifstoffen kun je last krijgen van slechte adem, slechte lichaamsgeur, beslagen tong, huiduitslag, opgezette buik, darmgassen, migraine, aambeien, … Constipatie is dus iets wat je moet vermijden!

Mijn algemeen advies? Eet langzaam en kauw goed (de spijsvertering begint in de mond). Eet in een ontspannen sfeer en don’t overeat. Voor een goeie darmperistaltiek zijn beweging en vezels noodzakelijk. Een stevige buikademhaling kan ook helpen. Door je voeten op een verhoogje te plaatsen (squatty potty) tijdens het toiletbezoek, kun je een vlotte stoelgang ook bevorderen. Drink voldoende water, kies voor verse groenten, vers fruit, peulvruchten, volle granen, noten en zaden en goeie vetten.

Wil je meer en individueel advies krijgen om je stoelgangpatroon te bevorderen? Benieuwd wat je stoelgangpatroon je te vertellen heeft? Tijdens een voedingsconsult kan ik gerichte voedingstips geven die ervoor zorgen dat je vlotter naar het groot toilet kunt.

Tags: No tags

Comments are closed.