Bewerkte foto 6

‘t Zuur

Je hoort regelmatig iemand zeggen, “ik heb last van het zuur”. Dat kan wel eens het resultaat zijn van te veel koffie, een late avond op restaurant met grote porties, stress, … Toch zijn er ook heel wat mensen die chronisch last hebben van ’t zuur, hun maag. Een andere naam voor dat zuur is ook wel gastro-esofagale reflux (GERD). In de volksmond spreekt men ook wel eens van ’n indigestie. Vaak zijn symptomen als een brandend gevoel in de slokdarm, tanderosie, terugkeer van maaginhoud en een zweer in de maag een teken van GERD.

De oorzaken van GERD kunnen zwangerschap, obesitas, een slecht werkende sfincter tussen slokdarm en maag, te veel eten of een algehele slechte vertering zijn. Ook roken, chocolade, gefrituurd voedsel, frisdrank, alcohol, caffeïne kunnen GERD in de hand werken. Opvallend is dat te weinig maagzuur en te weinig verteringsenzymes in de maag ook GERD kunnen veroorzaken. Onderzoek toont aan dat sommige medicijnen GERD in de hand werken wegens hun invloed op het maagzuur.

De maag is een zure omgeving. Als de klep tussen slokdarm en maag niet goed sluit en er maaginhoud weerkeert, geeft dat sowieso een zuur gevoel, ook al is de zuurtegraad van de maag misschien net heel laag. We hebben al snel de reflex om te zeggen ‘ik heb te veel maagzuur’ omwille van die zure branding, maar evengoed is ‘te weinig maagzuur’ van tel.

Verandering van levensstijl en voeding kunnen je ondersteunen bij aanpak van GERD:

  • Als je overgewicht hebt, is gewichtsverlies (geen crash-diëten) het antwoord.
  • Elimineer voeding zoals koffie, frisdrank, alcohol, chocolade, fast food, citrusvruchten en scherpe specerijen. Ook witmeelproducten en melk laat je beter staan. Pas op met verwerkte vleeswaren en een overmaat aan rood vlees.
  • Ondersteun je vertering op diverse manieren (eethygiëne, vertering van mond tot kont, ademhaling, stressreductie, voedselcombinaties, groene bladgroenten, kolen …). Meer info? info@heleenbecuwe.be
  • Plaats je hoofdeinde van het bed iets hoger om nachtelijk branden tegen te gaan.

Mungan, Z., & Pinarbasi Simsek, B. (2017). Which drugs are risk factors for the development of gastroesophageal reflux disease?The TurkishJournal of Gastroenterology, 28(Suppl 1), S38-S43. PubMed PMID: 29199166.

Tags: No tags

Comments are closed.