ik ga op reis

Ik ga op reis en ik eet…

Op reis gaan betekent voor de één: zon, zee en strand. Voor de ander is reizen: sport en natuur of sneeuw en bergen of … Genieten en loslaten associëren we (bijna) allemaal met reizen. Maar, hoe zorg je ervoor dat je je gezond voedingspatroon niet volledig loslaat op reis? Hoe voorkom je dat klachten tijdens of na de reis weer opduiken door af te wijken van jouw voedingspatroon? Ik geef graag enkele tips.

Start met een gezond ontbijt

Neem een pot chiazaad en een pot havervlokken mee. Onderweg kun je gemakkelijk overnight oats/chiapudding maken: meng 2 eetlepels chiazaad met 2 eetlepels havervlokken en water of (plantaardige) melk. Laat even opstijven (in de koelkast). Voeg vers of gedroogd fruit toe (je kunt zelf gedroogd fruit zoals ongezwavelde vijgen of abrikozen meenemen).

Schuif je aan bij het ontbijtbuffet in een hotel of huur je een huis/appartement met keuken of kampeer je? Een eitje vormt steeds een stevig ontbijt en kun je steeds vragen of zelf bereiden.

Eet je geen gluten? Chiapudding, (glutenvrije) haver, noten en gedroogd fruit mogen mee in je valies. Neem ook een doos boekweitcrackers mee. Als je op zoek gaat naar de lokale glutenvrije producten, vermijd dan producten op basis van maismeel. Rijst, boekweit, quinoa, … vormen prima vervangers!

Eet je geen melkproducten? Zoek ter plaatse naar plantaardige melkvervangers (haver, amandel, kokos, soja, …) met zo weinig mogelijk toevoegingen en suikers.

Tussendoortjes

Met uitzondering van sommige reisbestemmingen vind je overal vers fruit en verse groenten. Geniet van de lokale lekkernijen!

Neem een grote zak (ongeroosterde, ongezouten) gemengde noten mee. Het is een ideale snack tussendoor.

Eet je geen noten? Een hardgekookt eitje mee voor onderweg en enkele stukken fruit en groenten vormen ook prima snacks.

Drinken

Neem een grote drinkbus mee en drink zeker anderhalve liter water gedurende de dag. Zo blijf je gehydrateerd!

Beweging

Probeer, ook op reis, voldoende te bewegen. Als je wat anders eet, ondersteun je zo je lymfestelsel om te ontgiften. 

Structuur

Probeer geen maaltijden over te slaan. Eet 3 maaltijden en eventueel 2 tussendoortjes, zo voorkom je dat je je ‘s avonds overeet.

Vertering

Loopt de vertering op reis wat minder omwille van verandering van voeding? Neem verteringsenzymes mee. Zelf kies ik graag voor Digest Enzyme Forte van Mannavital. Bij elke (zware) maaltijd neem ik een capsule in. Zo verteren mijn maaltijden vlotter.

Vermijd stress. Is het moeilijk om je gezond voedingspatroon volledig vast te houden? Jaag je niet op en geniet van elke maaltijd, ook als het eens anders is dan normaal. Bij stress kun je tijd maken voor yoga, stretching, ademhalingsoefeningen … Zo activeer je de parasympathicus en zorg je voor een betere vertering. Het parasympathische zenuwstelsel zorgt voor een grotere productie van spijsverteringssappen, een vlottere darmbeweging en een grotere bloedaanvoer naar het spijsverteringsstelsel. 

Reizen betekent ontspannen, genieten, … Pluk de dag!

Meer tips? info@heleenbecuwe.be

Tags: No tags

Comments are closed.