IMG_8593

SOJA, yes or no?

Is soja goed of slecht? Het antwoord is niet zo zwart-wit. Tegelijkertijd kan ik je heel concrete tips geven om gezonde soja-keuzes te maken.

De vorm waarin wij soja gebruiken is veelal een sterk bewerkte vorm. Let op voor producten in de vorm van sojaproteïne isolaat. In de productieprocessen van isolaten worden, nadat de vezels van de sojabonen zijn verwijderd met een alkalische oplossing, de bonen in grote aluminium tanks gedaan met een zuurspoeling. Door het zuur absorberen de sojabonen aluminium wat in het eindproduct terecht komt. Daarna worden de bonen hierbji soms behandeld met andere chemicaliën. Deze stoffen zijn belastend voor je lichaam.

Daarnaast is soja een natuurlijk goitrogeen dat in staat is om de opname van jodium te verstoren en daarmee de werking van de schildklier te verminderen. Niet overdrijven dus!

Sojabonen bevatten een hele hoge concentratie fytaten die zich binden aan mineralen zodat deze minder goed opgenomen worden (vooral calcium, magnesium, ijzer en zink). Je krijgt ook al op andere manieren (bijvoorbeeld door het eten van bruin brood) fytaten binnen. Ook hier is de tip weer: met mate!

Wist je dat er ook heel wat personen met een soja-allergie zijn? 

Soja is populair geworden als middel in de overgang omdat het fyto-oestrogenen bevat. Voor vrouwen in de overgang is dit ok, voor kinderen, jongvolwassenen, … kunnen deze stoffen echter verstorend werken.

Soja bevat ook trypsine inhibitoren. Deze kunnen de opname van eiwitten belemmeren. 

Saponines in soja kunnen de darmen beschadigen en de doorlaatbaarheid voor toxines verhogen. Deze saponines kunnen ook een invloed uitoefenen op de stevigheid van rode bloedcellen. 

Meer dan de helft van de soja die wereldwijd geproduceerd wordt, is genetisch gemodificeerd. 

De waargenomen voordelen van soja (vooral dus voor vrouwen in de overgang) zijn het gevolg van de vorm waarin soja traditioneel gebruikt wordt (in Japan en andere Oosterse culturen): als hele boon of gefermenteerd als sojasaus, natto, miso en tempeh.  

Heb je zin in soja? Kies dan, met voorkeur, voor een gefermenteerde vorm!

Campbell-McBride MD, N. (2015). Gut and Psychology Syndrome. Een natuurlijke behandeling voor … Wilco Printing & Binding. 

Sovijärvi, O., Arina, T., & Halmetoja, J. (2019). Biohacker’s handbook: upgrade yourself and unleash your inner potentialBiohacker Center: Helsinki, Finland. 

Tags: No tags

Comments are closed.