IMG_8648

Bone broth

Onze grootouders schotelden hun kinderen (kippen)bouillon voor als ze ziek waren. Niet het (sterk bewerkte) bouillonblokje dat nu in de meeste huishoudens frequent gebruikt wordt. Neen, verse bouillon, gemaakt van gewrichten, botten en vlees aan een bot. Vleesbouillon zorgt voor bouwstenen voor de snelgroeiende cellen die op de darmwand liggen en heeft een kalmerend effect op gebieden met ontsteking in de darmen. Daarnaast zorgt het drinken van de warme bouillon tijdens de maaltijd voor de productie van spijsverteringssappen in de maag. Een extra voordeel is dat het weinig calorieën bevat.

Bone broth is een bron van essentiële aminozuren, mineralen, eiwitten, collageen en gelatine. Diverse studies tonen tal van voordelen aan van bone broth: het zou een helende werking hebben voor de huid, de gewrichten, de spijsvertering. Zo zouden de aminozuren in collageen, zoals l-glutamine, kunnen helpen ontstekingen te remmen en de darmwand te herstellen door de collageensynthese te verhogen.

Echter, er zijn ook studies die de waarde van bone broth in vraag stellen. Er is natuurlijk een verschil in studies met focus op een bouillon van niet-biologische dieren met een bereidingstijd van slechts 3u en onderzoekers die aan de slag gaan met een bouillon van biologische dieren die meerdere dagen op het vuur stond.

Vind je het idee van het toevoegen van bouillon aan je voedingspatroon aantrekkelijk maar ontzie je het om de bouillon zelf te maken?

Ga eens langs bij Yoroi in Ledeberg. Kabir laat bio-gecertifieerde beenderen, compleet met gewrichten erbij, samen met bio-vlees en bio-groenten 48 uur lang koken.

“Er worden alleen gezonde kruiden aan toegevoegd, zoals kaneel, anijs en kruidnagel. Daarna wordt alles gezeefd, en krijg je een supergezonde bouillon. Als je daar dagelijks een portie van drinkt, heeft dat een heilzame werking op je lichaam.”

Je kunt de bouillon in ingevroren porties kopen en er bestaat zelfs een bouillon abonnement.

P.S. De fotograaf had weerstand om deze naakte kip te fotograferen. “Die heeft toch niets moois?” “Wacht tot je leest over de voordelen van de chicken bone broth… ;)”

Campbell-McBride MD, N. (2015). Gut and Psychology Syndrome. Een natuurlijke behandeling voor … Wilco Printing & Binding. 

Coeffier, M. et al. (2010). Potential for amino acids supplementation during inflammatory bowel diseases. Inflammatory Bowel Diseases. 16(3): 518-524. https://doi.org/10.1002/ibd.21017

Crowley, D.C. et al. (2009). Safety and efficacy of undenatured type II collagen in the treatment of osteoarthritis of the knee: a clinical trial. International Journal of Medical Sciences. 6(6): 312 – 321. DOI: 10.7150/ijms.6.312 

Inagawa, K. et al. (2006). Subjective effects of glycine ingestion before bedtime on sleep quality. Sleep and Biological Rhythms. 4(1): 75 – 77.  https://doi/org/10.1111/j.1479-8425.2006.00193.x 

Lin, M., Zhang, B., Yu, C., Jiaolong, L., Zhang, L., Sun, H., Feng, G., & Guanghong, Z. (2014). L-Glutamate supplementation improves small intestinal architecture and enhances the expressions of jejunal mucosa amino acid receptors and transporters in weaning piglets. Plos one. 9 (11). doi: 10.1371/journal.pone.0111950

Proksch, E. et al. (2014). Oral Supplementation of Specific Collagen Peptides Has Beneficial Effects on Human Skin Physiology: A Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Skin Pharmacology and Physiology. 27: 47- 55. DOI: 10.1159/000351376 

Rapin, J.R. and Wiernsberger, N. (2010). Possible links between intestinal permeablity and food processing: a potential therapeutic niche for glutamine. Clinics. 65(6):635-43. DOI: 10.1590/s1807-29322010000600012 

Samonina, G. et al. (2000). Protection of gastric mucosal integrity by gelatin and simple proline-containing peptides. Pathophysiology. 7(1): 69-73. https://doi/org/10.1016/S0928-4648(00)0045-6 

Schunck, M. et al. (2015). Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology. Journal of Medicinal Food. 18 (12): 1340 – 1348. DOI: 10.1089/jmf.2015.0022 

Yamadera, W. et al. (2007). Glycine ingestion improves subjective sleep quality in human volunteers, correlating with polysomnographic changes. Sleep and Biological Rhythms. 5(2): 126 – 131. https://doi.org/10.1111/j.1479-8425.2007.00262.x

Zhong, Z. et al. (2003). L-Glycine: a novel antiinflammatory, immunomodulatory, and cytoprotective agent. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care. 6(2):229-40. DOI: 10.1097/00075197-200303000-00013

Tags: No tags

Comments are closed.