IMG_8652

Botbreuk

Eind december reed een auto me aan waardoor ik een lelijke val maakte van mijn fiets. Enkele uren later in het ziekenhuis kwam de diagnose: 2 gebroken wervels (in mijn bekken), gelukkig zonder beschadiging van zenuwen. Een lange herstelperiode ging toen van start. Een botbreuk vraagt voornamelijk om (6 tot 8 weken) rust. Na het botherstel moeten ook omliggende weefsels, gewrichten, ligamenten en spieren herstellen van het trauma. Bij de start liet ik me ondersteunen door een tweewekelijks bezoek aan mijn collega-chiropractor Jan Cnudde en door wekelijkse support van mijn kinesiste Ilse Norullie. Zij leerde me onder andere terug mijn schoenen aan doen, de trap op en af gaan, … Ik haalde natuurlijk ook ondersteunende voeding en supplementen in huis.

Na mijn ziekenhuisopname startte ik bij thuiskomst met 1 x N-acetyl-L-cysteïne per dag, gedurende een week. In het ziekenhuis kreeg ik heel wat paracetamol. Al na 3 dagen voelde ik de migraine opkomen, ik verdraag paracetamol niet goed. N-acetyl-L-cysteïne is een aminozuur dat een zeer belangrijk rol speelt bij de aanmaak van glutathion, dé anti-oxidant die helpt om oxidatieve stress in de cellen te kalmeren en zo laag mogelijk te houden (Servaas Bingé schreef hier meer over in ‘Immuun’, 2020).

Daarnaast slikte ik een maand lang 2 x per dag osteoton forte (van Mannavital): 1 x ’s ochtends en 1 x ’s avonds. Osteoton forte is een supplement dat de best werkzame en opneembare vormen van botverstevigende vitaminen en mineralen aanvoert, in hun correcte doseringen. Calcium is van belang voor gezonde beenderen, in synergie met vitamine K2, vitamine D3, magnesium en fosfor. Melkproducten zijn heel rijk aan calcium, maar het is niet wat je inneemt wat telt, maar wel wat je opneemt. Calcium in melk gaat in competitie met fosfor, zijn antagonist. In de spijsvertering zit de calcium uit melk vaak gevangen in de ‘wrongel’ door te weinig enzymen om de melk af te breken. Ik verdraag sowieso niet goed koemelk, dus kies altijd voor andere calciumbronnen. Die andere bronnen zijn noten, zaden, ei, vette vis, groene bladgroenten, peulvruchten, gedroogde vruchten, … Deze groenten staan altijd volop op het menu, maar sinds mijn verkeersongeluk nog meer. Osteoton forte gaf me gedurende een maand een extra boost van de botverstevigende vitaminen en mineralen.

Extra omega 3-vetzuren nam ik (enkele weken) in de vorm van het supplement marinEPA (1 x per dag). Visolie draagt bij tot de preventie van ontstekingen en ondersteunt de immuniteit. 2 x per week vette vis eten, dat lukt me bijna nooit. In de huidige context vond ik het interessant om mijn lichaam extra te ondersteunen met een visolie-supplement. Volgens mij DNA (DNA-analyse emma.health) blijkt ook dat ik een licht verhoogde nood kan hebben aan meervoudig onverzadigde vetten zoals omega 3-vetzuren.

Bij thuiskomst uit het ziekenhuis besloot ik ook om regelmatig kippenbouillon (van Yoroi) te drinken. Bone broth is een bron van essentiële aminozuren, mineralen, eiwitten, collageen en gelatine. Diverse studies tonen tal van voordelen aan van bone broth: het zou een helende werking hebben voor de huid, de gewrichten, de spijsvertering. Zo zouden de aminozuren in collageen, zoals l-glutamine, kunnen helpen ontstekingen te remmen en de darmwand te herstellen door de collageensynthese te verhogen.

Ik eet sowieso veel groenten en fruit en merkte des te meer hoe belangrijk deze voor me waren tijdens de weken met volledige platte rust. Normaal beweeg ik veel wat een gunstige invloed heeft op mijn darmperistaltiek. Nu werd deze enkel geprikkeld door veel water, veel groenten en 2-3 stukken fruit per dag. Ik wilde constipatie voorkomen, aangezien het heel pijnlijk was (vooral in het begin) om, met een bekkenbreuk, naar het toilet te gaan.

De weg naar herstel is lang. Rust blijkt heel belangrijk te zijn. Ik laat me sinds enkele weken ook ondersteunen door osteopaat Colette Peeters om mijn bekken terug goed te krijgen. En mijn energie steek ik niet enkel in rust maar ook in mijn passie, gezonde voeding, wat me kan helpen bij mijn herstel.

Tags: No tags

Comments are closed.