210811_steenbruggerosan_heleenbecuwe_HR27

Waarom het ongezond is om de hele dag door te snacken

Misschien kreeg je wel ooit het advies om elke 2u iets te eten. Of je las ergens dat het goed is om regelmatig iets te eten om je metabolisme te versnellen. “Ontbijten als een keizer, … en dineren als een bedelaar” is ook zo’n mythe die is blijven hangen.

“Wie honger vermijdt, heeft honger.” Als je de hele dag door eet, dan zul je de hele dag door moeten eten. Wat betekent dit precies? Ik leg het graag uit. Graag doe ik je ook een tegenvoorstel dat niet alleen gezonder is, maar je ook een beter gevoel bezorgt en tot minder honger leidt.

Veel van de cliënten die bij mij komen eten 6 x op een dag: ontbijt, tienuurtje, lunch, vieruurtje, avondmaal en avondsnack. Daarnaast drinken ze vaak ook vruchtensappen en frisdranken of een cécémel tussendoor. Dit zijn dan al +-8 ‘eet’-momenten op een dag.

Waarom is het ongezond om de hele dag door te eten?

 • Telkens je eet, ontsteek je een beetje. Dit noemen we de post-prandiale inflammatoire response. De PPIR is een evolutionair mechanisme dat nagaat of er geen pathogenen zijn binnengekomen met je eten. Als je de hele dag door eet, ontsteek je de hele dag door.
 • Telkens je eet, vraagt je spijsvertering om de meeste energie (parasympathicus). Je brein en je spieren worden op dat moment verwaarloosd (sympathicus). Wie zich echter in een chronische stresstoestand zal op een bepaald moment in de sympathische modus blijven. De spijsvertering zal erop achteruitgaan. Als je de hele dag door eet, ontstaat er een onevenredige energieverdeling tussen systemen en organen.
 • Telkens je eet, krijgt je pancreas de opdracht om insuline te produceren. Insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel. Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuiker kan worden opgenomen door cellen. Als je de hele dag door eet, neig je naar een hyperinsulinemie.
 • Een chronische hyperinsulinemie gaat hand in hand met een insulineresistentie. Sommige organen zijn niet gevoelig voor insulineresistentie en zullen dus blijvend reageren op insuline, wat ook een groeihormoon is (bijvoorbeeld nagels gaan snel groeien, maar breken af). Andere organen (bijvoorbeeld de lever) zijn heel gevoelig voor insulineresistentie en zullen dus steeds minder op insuline reageren. Als je de hele dag door eet, neig je naar een insulineresistentie.

Wat is het alternatief?

 • Eet maximum 3 x op een dag.
 • Installeer een ‘time restricted food intake’.
 • Kies voor volwaardige maaltijden met voldoende eiwitten en vetten.
 • Hou rekening met akoestiek en belichting van de ruimte en de algemene context waarin je eet.
 • Eet nooit met hevige emoties.
 • Beweeg 10 minuten (bijv. wandeling, fietstocht, squats, enkele keren trappen op en neer) voor elke maaltijd.
 • Gebruik al je zintuigen bij een maaltijd.
 • Eet gevarieerd.
 • Eet met je volle bewustzijn.
 • Geniet van wat je eet.

Wil je begeleiding bij je voedingspatroon? Ik nodig je uit om een afspraak te maken via mijn agenda.

Tags: No tags

Comments are closed.