210811_steenbruggerosan_heleenbecuwe_HR30

Hoe geuren onze gezondheid kunnen ondersteunen

De afgelopen jaren hoorden we regelmatig over geurverlies na een virale infectie (corona). Wist je dat geurverlies vaak één van de eerste symptomen van de ziekte van Parkinson is?

[Parkinson is een degeneratieve ziekte in het centraal zenuwstelsel waarbij zenuwcellen langzaam afsterven. Dit leidt onder andere tot bewegingsstoornissen.]

Onze uitstekende neus heeft een heel belangrijke functie voor ons. Met onze neus kunnen we letterlijk ALLES ruiken. Zelfs emoties zoals woede, angst, verdriet, … ruiken we. We ruiken of een partner bij ons past, we ruiken of voedsel veilig is, we ruiken of een persoon veilig voor ons is, we ruiken microflora, we ruiken okselzweet, … Uit onderzoek blijkt zelfs dat onze geur onze politieke keuze kan beïnvloeden!

In vergelijking met honden hebben we minder geurreceptoren, maar… we hebben een gigantische interpretatiecapaciteit.

Als je je geur verliest, dan is dit een probleem voor je immuunsysteem dat geactiveerd zal worden. Waar is mijn neus, mijn geur? Hoe moet ik nu weten wat wel/niet veilig is? 

Ben jij je geur kwijt? Geurtraining zou je kunnen helpen. Ik gebruik geurtraining in de praktijk bij mensen die hun geur en/of smaak verloren zijn. Ook bij neurologische aandoeningen kan het ondersteunen.

Heb je gezondheidsproblemen en wel nog een goede geur? Ik zet in de praktijk specifieke geuren (essentiële oliën) in om je gezondheid te ondersteunen. Sommige geuren werken kalmerend, andere geuren geven je meer energie, er zijn geuren die voor meer focus kunnen zorgen, … Wil je er meer over weten? Aarzel niet en vraag me ernaar! 

Geuren kunnen wel degelijk onze gezondheid ondersteunen. 

Leuk weetje: ik schreef dit blogbericht na het inhaleren van een druppel pepermunt olie om m’n focus te versterken 😉

Tags: No tags

Comments are closed.