It's all about veggies

Groenten zijn gezond. Eet alle kleuren van de regenboog. Eet 400 a 500 gram groenten per dag. Eet bij 2/3 maaltijden een portie groenten. Hoe zit dat nu precies? En zijn meer groenten altijd gezonder?

4 juni 2024

Groenten zijn gezond

Groenten vormen een onmisbaar deel van een gezond voedingspatroon. Ze bevatten vitamines, mineralen en plantenstoffen die onze gezondheid ondersteunen. Ze zijn een bron van koolhydraten en geven ons dus energie. Over het algemeen zijn ze laagcalorisch. Ze bieden vezels aan die een voedingsbron zijn voor onze darmflora en een impact hebben op de peristaltiek. Last van constipatie? Eet wat extra groenten, hoor je vaak.

Maar niet altijd

In sommige gevallen kan constipatie erger worden door een extra portie groenten (vezels). En dan is het advies ‘eet meer groenten’ contradictorisch. Groenten zijn inderdaad gezond, maar ermee overdrijven lijkt me ook weer geen goed idee. Onze darmflora vraagt niet enkel om vezels, maar ook om gezonde eiwitten en vetten. Als de nadruk enkel maar op meer groenten ligt, kan dit zelfs te veel fermentatie veroorzaken. Met alle winderigheid en ongemakken als gevolg.

Als je spijsverteringsklachten ervaart en je merkt dat het eten van meer groenten de klachten verergert, kan het zinvol zijn om de hoeveelheid even terug te schroeven. Eventueel kun je een test laten doen om te controleren of er sprake is van SIBO.

Geef je spijsvertering op dat moment wat rust en overprikkel het niet met nóg meer groenten. 

Soorten groenten

Er bestaan meer groenten dan enkel tomaat, courgette en wortels. Hoe gevarieerd is jouw menu?

5 grote groepen

Heel wat mensen grijpen vooral naar groenten uit de nachtschadefamilie zoals tomaat, aubergine, aardappel, paprika, pepers. Die groenten komen dan meermaals per week op tafel.

Nochtans zijn er ook nog heel wat andere groenten met belangrijke gezondheidsvoordelen.

Eet je weleens kruisbloemige groenten? Broccoli, bloemkool, romanesco, rode kool, witte kool, spitskool, spruitjes, … Deze koolsoorten zijn bijvoorbeeld geweldig qua ondersteuning van ons ontgiftingssysteem.

Ook wortels en knollen zoals wortel, pastinaak, knolselder, venkel, … mogen zeker wat vaker op tafel komen!

En de familie van de paddestoelen, zo uitgebreid en lekker. Paddestoelen vormen trouwens een prima bron van ondersteuning voor ons immuunsysteem.

Eet je ook elke dag een handje groene bladgroenten? Rucola, veldsla, raketsla, ijsbergsla, …

Biologisch

Ik adviseer om zoveel mogelijk biologisch te kiezen. Niet-biologische groenten worden besproeid met herbiciden en pesticiden. Dit zijn stoffen die ons lichaam kunnen belasten. Het gekke is: ons lichaam herkent die stoffen niet op een zintuiglijke manier dus het immuunsysteem gaat er heftig en niet gericht op reageren. En dat kan zorgen voor veel schade (die blijft duren). Eet liefst biologisch en koop ook je groenten volgens het seizoen. Zo ontdek je nog eens nieuwe groenten. Een leuk experiment in de keuken!

“We krijgen veel stoffen binnen die totaal onbekend zijn voor ons lichaam en daardoor voor heel wat problemen kunnen zorgen.”

Hoe zou het zijn voor jou als in de winkel aangeduid stond ‘dit zijn groenten met pesticiden’ in plaats van een biologische corner die heel uitzonderlijk is? Ik vermoed alvast dat veel meer mensen dan biologisch zouden kiezen en eten. 

Een gezond voedingspatroon

Een gezond voedingspatroon bevat alle kleuren van de regenboog. Maar laat je niet vangen, naast groenten zijn ook andere voedingsgroepen belangrijk. Zo zal je bij een veganistisch voedingspatroon ongetwijfeld heel wat groenten (en fruit) eten. Toch is de kans op tekorten bij zo’n voedingspatroon heel groot.

Kies ook voor

Kies niet voor

Ligt je spijsvertering overhoop?

Heb je last van diarree? Het zou kunnen dat je darmslijmvlies overprikkeld is en om wat rust vraagt. Een voedingspatroon met vis, gestoomde groenten en extra vierge olijfolie kan dan enorm ondersteunend werken. Ik zou in dat geval tijdelijk rauwe groenten schrappen. 

Heb je last van constipatie? Nog meer vezels uit groenten vormen niet altijd de oplossing. Ze kunnen een ophoping van reststoffen in je darmen veroorzaken waardoor de constipatie erger wordt. Ook hier kan een tijdelijk voedingspatroon met wat meer vis, gestoomde groenten en extra vierge olijfolie veel rust brengen. 

Heb je last van maagpijn? Vermijd tijdelijk rauwe groenten, kies voor een bottenbouillon en eet regelmatig koolsoorten. Belangrijk: kook de koolsoorten plat zodat ze licht verteerbaar worden. Koolsoorten bevatten cabagine, een stof die het maagslijmvlies kan helpen.

“Nog meer groenten vormen niet altijd de oplossing bij spijsverteringsklachten.”

Groenten zijn heel gezond, maar waar ik vroeger dacht dat meer groenten altijd tot meer gezondheid resulteren ben ik het daar nu niet meer helemaal eens mee. Eet groenten en varieer daarbij vooral, maar vergeet niet dat er nog andere voedingsgroepen zijn die ook belangrijk zijn en om aandacht vragen. 

Vind je het moeilijk om telkens weer een gezonde maaltijd op tafel te toveren? Neem eens een kijkje wat foodbag voor jou kan betekenen. Korting vind je onderaan deze pagina.

Dit moet je onthouden

Shopping Basket